Sunday, 10 February 2019

KESAN BURUK MAKANAN SEGERA


Amalan terlalu kerap memakan makanan segera perlu dibatasi. Biarpun makanan segera dihasil dengan kawalan mutu dan zat pemakanan yang baik, namun tidak pula menjamin sebagai satu sumber makanan seimbang. 

Makanan segera kebanyakannya mengandungi kandungan lemak dan garam yang tinggi. Kedua-dua kategori tersebut mendatangkan masalah kepada kesihatan jika diambil secara berlebihan. Kandungan lemak yang tinggi memang diperlukan bagi penduduk di negara Barat yang mempunyai musim sejuk, tempat asal menu makanan segera dicipta.

Makanan segera juga kurang mengandungi serat dan agen anti oksida yang amat diperlukan oleh badan. Keadaan ini menimbulkan masalah penghadaman dan penyingkiran toksin dalam badan.

Makanan segera biasanya diproses turut menggunakan berbagai-bagai aditif makanan. Aditif makanan bermaksud apa-apa bahan tambahan yang dimasukkan atau dicampurkan ke dalam makanan dalam kuantiti sedikit bagi mempengaruhi kualiti penyimpanan, tekstur, rupa, bau atau rasa makanan, tetapi tidak menambah zat dan khasiat pada makanan tersebut. 

Lebih buruk lagi, aditif makanan memberi kesan sampingan jika diambil terlalu kerap. Pihak berkuasa membenarkan penggunaan aditif makanan berdasarkan tidak membahayakan kesihatan untuk ‘satu’ menu yang diambil. 

Dengan kata lain, makanan segera ada pro dan kontranya. Pengguna perlulah bijak menentukan apa yang terbaik baginya. Sebenarnya tidak ada istilah ‘makanan kurang baik’, melainkan kita tidak menepati peraturan pengambilannya.

Dengan kata lain, tidak salah makan makanan segera. Buruknya hanya jika kita terlalu kerap memakannya. Ingatlah, makanan menentukan kualiti hidup seharian kita. Kehidupan yang baik bermula dengan pemilihan makanan yang baik. Makan lebih banyak sayur dan buah adalah ubat kepada banyak penyakit yang menyerang masyarakat moden hari ini.

Kita tidak menjadi Barat dengan cara memakan makanan Barat. Masih banyak lagi hidangan lazat dan berzat yang mampu disediakan oleh pakar masakan di negara kita. Biarpun tidak sepenuhnya asli daripada menu tempatan, rasa kemalaysiaan masih terserlah, menepati citarasa penduduk berbagai bangsa di negara kita.

Tidak ada apa ruginya kalau kita mengurangkan pengambilan makanan segera dan beralih semula selera kepada makanan tempatan. Ini menjimatkan, menyihatkan dan menyelerakan. Kita perlu pertahankan jati diri bangsa yang antara lain dapat ditonjolkan melalui cara memilih makanan yang lebih bercirikan tempatan.

No comments:

Post a Comment