Friday, 20 January 2017

BAHAYA KADMIUM DALAM MAKANAN LAUT


Makanan laut sememangnya digemari ramai. Sama ada kering mahupun basah, ia pasti menjanjikan sajian yang melambai selera. Sotong dan udang kering, begitu juga ikan bilis merupakan hidangan atau bahan masakan popular bagi hampir semua etnik di Malaysia.

Pun perlu diingatkan, mengikut kajian, kebanyakan sotong kering yang dijual di pasaran dicemari kandungan kadmium yang tinggi hingga boleh menyebabkan kanser payu dara dan prostat.

Kadmium adalah metallohormone beracun yang bertindak sebagai estrogen serta androgen yang mampu menyebabkan kanser payu dara dan prostat.

Selain sotong kering, tiram, ikan bilis dan udang juga mengandungi kadmium namun jumlahnya lebih rendah. Sebab itu, Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan selalu membuat  ujian kajian kadmium terhadap makanan laut, terutama yang dikeringkan.

Tahukah anda bahawa semua ini disebabkan pencemaran laut yang turut memberi kesan buruk secara global?

Sebenarnya, masih ramai yang tidak tahu bahawa makanan yang menjadi kegemaran mereka selama ini dapat mengancam nyawa.

Namun jangan salah faham kerana kehadiran kadmium dalam sotong kering bukan disebabkan kaedah pengawetan.

Puncanya akibat kenaifan manusia sendiri yang memandang enteng aspek penjagaan ekosistem marin.

Tanpa disedari, hakikatnya kita telah menghadam banyak sisa toksik dan racun di dalam badan apabila menjamah pelbagai jenis hidupan laut yang tercemar.

Pembuang sampah sarap, sisa industri dan minyak dikenal pasti sebagai angkara utama manusia yang mengganggu dan seterusnya membunuh habitat serta hidupan marin.

Perbuatan manusia mencemarkan laut hanya akan mengundang kemudaratan kepada kehidupan manusia sendiri. Hidupan laut yang tercemar sememangnya mengandungi kadmium, tidak terkecuali sotong.

Ini bermakna kandungan kadmium sudah wujud dalam sotong basah ketika ia hidup lagi di habitatnya lagi.

Kadmium dalam sotong kering itu bukan hadir disebabkan kaedah pengawetan, sebaliknya ia sudah wujud ketika kewujudannya sebagai sotong basah lagi.

Makanan yang mengandungi kadmium ibarat tiada khasiatnya langsung. Puncanya ialah sikap manusia yang enggan menjaga kebersihan laut. Akibatnya, badan kita akan menerima makanan yang tidak bersih sekali gus mengganggu sistem hormon di dalam badan.

Walau bagaimanapun, kesan yang diperoleh bergantung kepada tahap imunisasi tubuh individu.

Bagi mengelakkan kesan berpanjangan, pengguna dinasihatkan supaya mengambil bahan makanan tersebut dalam kuantiti yang kecil atau lebih baik mengelak daripada memakannya.

Kadmium merupakan sejenis logam berat yang berbahaya kerana elemen ini berisiko tinggi terhadap pembuluh darah.

Ia memberi kesan terhadap kesihatan manusia untuk jangka masa panjang khususnya hati dan ginjal.

Kesan pengambilan logam toksik yang berlebihan ini boleh mendedahkan seseorang kepada kanser payu dara, kanser prostat serta penyakit buah pinggang.

Kesan jangka pendek pula boleh dilihat melalui tanda-tanda seperti demam, sakit kepala, berpeluh berlebihan, otot menggigil dan keresahan.

Kadmium juga terhasil daripada pembakaran bahan buangan dari rumah atau industri, pembakaran arang batu dan minyak.

Asap kenderaan, penghasilan bateri dan cat, industri pemprosesan logam, pengangkutan dan pembuangan sampah turut menjadi punca material beracun itu.
Bahan makanan kering yang diimport dari negara-negara luar khususnya, tidak banyak dipantau atau diuji terlebih dahulu sebelum dipasarkan.

Kajian rambang perlu dilakukan bagi mengesahkan kuantiti kandungan kadmium di dalam makanan yang telah diawet kerana dikhuatiri melebihi had yang dibenarkan.

Kementerian Kesihatan boleh mengambil tindakan ke atas pihak yang menjual makanan laut mengandungi paras kadmium melebihi had ditetapkan.  

Di bawah Peraturan 38, Peraturan-Peraturan Makanan 1985 paras kadmium yang dibenarkan dalam makanan laut tidak melebihi 1.00 bahagian persejuta (ppm) atau miligram/kilogram.

Jika disabitkan dengan kesalahan mengikut Seksyen 13(1), Akta Makanan 1983 boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara sehingga 10 tahun atau kedua-duanya sekali.

Kadmium merupakan sejenis logam berat yang boleh hadir secara semula jadi dalam udara, air dan tanah tetapi pada kuantiti yang kecil sahaja.

Kadmium tidak terurai dan akan berkumpul mengikut masa. Pembakaran bahan buangan dari rumah atau industri, pembakaran arang batu dan minyak boleh melepaskan kadmium dalam udara.  

Ia juga boleh dihasilkan daripada asap kenderaan, penghasilan bateri dan cat, industri pemprosesan logam, pengangkutan dan pembuangan sampah.

Kira-kira tiga perempat daripada kadmium digunakan dalam bateri Ni-Cd. Satu perempat kadmium digunakan untuk membuat pigmen, pelapis dan saduran, dan sebagai penstabil untuk plastik.

Kadmium selalunya boleh didapati ujud dalam kerak bumi. Ia sentiasa ujud dengan bergabung dengan unsur zink. Kadmium juga diguna dalam industri produk-pengekstrakan zink, plumbum dan tembaga. 

Kadmium memasuki alam sekitar terutamanya melalui tanah, kerana ia boleh dijumpai dalam baja dan racun perosak.

Secara semula jadi, jumlah kadmium yang dibebaskan ke alam sekitar sangat besar. Kebanyakkan unsur kadmium dilepaskan ke dalam sungai melalui penggondolan hutan untuk buat lebuh raya, pembalakkan, tanam sawit, perumahan, luluhawa batuan dan sebagainya.

Kadmium juga dilepaskan ke udara melalui kebakaran hutan dan letupan gunung berapi. Selebihnya, kadmium dilepaskan melalui aktiviti manusia, seperti industri pembuatan.

Tiada bijih kadmium dilombong untuk logam, kerana unsur kadmium boleh didapati atau dihasilkan sebagai hasil sampingan peleburan zink daripada bijih, sphelerite (ZnS), di mana Cds adalah bendasing yang penting, terhasil sebanyak 3%. 

Akibatnya, kawasan perlombongan utama yang 
berkaitan dengan zink. Pengeluaran kadmium dunia adalah sekitar 14,000 tan setahun, negara pengeluar utama kadmium ialah Kanada, Amerika Syarikat, Australia, Mexico, Jepun dan Peru.

Manusia mengambil kadmium melalui makanan. Bahan makanan yang kaya dengan kadmium akan menambah atau meningkatkan kandungan kadmium dalam badan manusia.

Contoh makanan ada mengandungi kadmium adalah sotong kering, hati, cendawan, kerang, kupang, serbuk koko dan rumpai laut kering. Pendedahan kepada tahap kadmium sangat tinggi berlaku apabila orang merokok. 

Asap tembakau mengangkut kadmium ke dalam paru-paru. Darah akan mengangkut kadmium ke seluruh badan di mana ia boleh meningkatkan kesan oleh potentiating kadmium yang sudah ada dari pemakanan  makanan kaya kadmium.

Pendedahan kadmium yang tinggi cara lain boleh berlaku kepada orang-orang yang tinggal berhampiran tapak sisa kilang berbahaya atau pelepasan kadmium ke udara dan orang-orang yang bekerja di dalam industri penapisan logam.

Apabila manusia bernafas di dalam udara berkadmium boleh merosakkan paru-paru. Ini mungkin menyebabkan kematian. Kadmium mula diangkut ke hati melalui darah. Di sana, ia melekat kepada protein untuk membentuk kompleks yang diangkut ke buah pinggang.

Kadmium berkumpul di dalam buah pinggang, di mana ia boleh merosakkan mekanisma penapisan buah pinggang. Ini menyebabkan rencatan perkumuhan protein dan gula dari tubuh dan kerosakan buah pinggang lebih melarat. 

Kadmium mengambil masa yang sangat lama sebelum kadmium yang telah terkumpul di buah pinggang dapat keluar dari tubuh manusia.

Aliran sisa Kadmium dari industri berakhir di tanah. Punca-punca pencemaran sungai ini adalah dari sisa pengeluaran zink. Contohnya, fosfat implikasi bijih dan tahi industri bio. 

Aliran sisa kadmium juga boleh memasuki udara melalui (isi rumah) pembakaran sisa dan pembakaran bahan api fosil. Kerana peraturan hanya kadmium sedikit kini memasuki air melalui penjualan air sisa dari isi rumah atau industri.

Satu lagi sumber penting pelepasan kadmium ke alam sekitar adalah penggunaan baja fosfat tiruan. Sebahagian daripada kadmium yang berakhir di dalam tanah selepas baja yang dikenakan ke atas tanah ladang dan lain kadmium berakhir di perairan permukaan apabila sisa dari pengeluaran baja dibuang oleh syarikat-syarikat pengeluar.

Kadmium boleh diangkut lebih jauh apabila ia diserap dan bergabung dengan enapcemar. Enapcemar yang kaya dengan kadmium ini boleh mencemarkan air di permukaan bumi serta air di bawah tanah. Kadmium kuat bergabung dengan bahan organik dalam tanah.

Apabila kadmium hadir dalam tanah, ia boleh menjadi amat berbahaya, kerana pengambilan unsur kadmium melalui makanan akan meningkat. Tanah yang berasid meningkatkan pengambilan kadmium oleh akar tumbuh-tumbuhan. Ini adalah potensi bahaya untuk haiwan yang bergantung kepada tumbuhan untuk hidup. 

Kadmium berupaya terkumpul dalam badan haiwan terutama apabila haiwan makan pelbagai tumbuhan yang tercemar dengan kadmium.  Lembu mungkin mempunyai jumlah kadmium yang tinggi dalam buah pinggang lembu seperti penerangan ini.

Apabila kepekatan kadmium dalam tanah adalah tinggi, mereka boleh mempengaruhi proses microrganisma tanah dan mengancam seluruh ekosistem tanah. 

Dalam ekosistem akuatik bio-kadmium boleh berkumpul di dalam kepah, kupang, kerang, siput sedut, lala, remis, mentarang, tiram, ketam, lobster, udang lipan, udang dan ikan.

Binatang atau hidupan laut dikenalpasti berupaya lebih tahan kepada keracunan kadmium berbanding hidupan air tawar. Manusia yang makan atau minum makanan tercemar dengan unsur kadmium boleh mendapat tekanan darah tinggi, penyakit hati, rosak saraf, rosak buah pinggang atau rosak otak.

No comments:

Post a Comment