Telur masin atau dipanggil juga telur jeruk merujuk kepada telur diawet dengan
menggunakan garam bagi mengekalkan ketahanannya. Cara buat telur masin amat mudah. Jenis telur sesuai dijeruk ialah telur itik.
Umumnya
telur itik akan rosak setelah disimpan lebih 2 minggu di ruang terbuka. Kerosakan berpunca dari kotoran yang terdapat di lapisan kulit telur dan
penurunan mutu telur disebabkan dengan kelembapan persekitaran.
Prinsip
pengawetan telur adalah bertujuan untuk mencegah peranan bakteria serta
keluarnya air dari dalam telur. Justeru pengawetan telur penting untuk menjaga
meningkatkan kualiti dan nilai tambah telur segar tersebut. Salah satu cara
yang ekonomik ialah menjadikannya sebagai telur masin.
Telur itik
dimasinkan juga atas alasan permintaan. Ada orang tidak berminat makan telur
itik segar, tetapi peminat tegar telur masin, lebih-lebih lagi bahagian kuning
telur. Peminat telur masin sanggup membayar harga lebih mahal untuk mendapatkan
telur masin.
CARA
MEMBUAT TELUR MASIN BASAH
Bahan-bahan:
- 10 biji telur itik.
- 250 gram garam kasar.
- 1 liter air bersih.
- Berus halus - untuk membersihkan kotoran pada
telur.
- 1 bekas plastik atau kaca yang kedap udara.
Cara
membuat:
- Cuci telur hingga bersih dan kemudiannya
dikeringkan.
- Buat larutan air garam yang terdiri dari air dan
garam kasar.
- Masukkan larutan tersebut di dalam bekas plastik
yang berpenutup kedap udara.
- Masuk telur yang dibersihkan ke dalam bekas
(hingga semua telur terendam) dan tutup bekas dengan penutup kedap udara.
- Simpan telur selama 10-20 hari sebelum
digunakan.
No comments:
Post a Comment