Monday, 23 October 2017

Makan dalam tempurung budaya musim sura


Makan sura dalam tempurung kelapa satu pemandangan yang sukar dilihat sekarang biarpun program atau majlis kacau sura masih wujud di Kelantan dan negeri-negeri lain yang diadakan sempena 10 Muharam. Sekarang ini orang lebih suka menggunakan bekas polisterin dan pinggan plastik untuk diletakkan sura.

Pada masa dulu pemilihan tempurung digunakan bukan kerana tiada pinggan, tetapi lebih bersifat kreatif terutama di kalangan kanak-kanak untuk menadah sura baru masak yang masih panas. Mereka mengambil belahan tempurung yang mana isi kelapa digunakan untuk santan memasak sura.

Jadi, tempurung dipilih sebagai altenatif untuk digunakan memasukkan sura. Tempurung itu dikikis sehingga bersih dari baki isi kelapa. Tempurung itu digunakan tanpa diletakkan apa-apa lapisan atau digunakan daun pisang untuk dilihat lebih bersih serta mendapat aroma daun pisang.

Tempurung tidak panas biarpun dimasukkan sura panas yang baru diangkat. Budak-budak gembira apabila mendapat setempurung sura untuk setiap orang.

Untuk makan sura yang masih panas dan lembik, mereka tidak menggunakan sudu besi, sebaliknya menggunakan daun atau pelepah nenas sebagai sudu. Memang kreatif dan mesra alam. Itu satu kenangan menarik golongan dulu setiap kali tiba musim sura.

Selain tempurung, satu lagi bekas yang digunakan untuk menadah sura ialah batang pisang yang dipotong dan dileraikan atau dikopek menjadi seperti perahu. Sura diletakkan di tengah-tengah dan tidak akan mengalir tumpah disebabkan sura biasanya pekat likat yang tidak mengalir.

Itulah tradisi masyarakat dulu yang keatif menggunakan apa saja unsur alam yang ada di sekeliling. Penggunaan unsur alam digunakan sepenuhnya dan tentunya menjimatkan. 

Sekarang ini semua hendak mudah. Guna sahaja bekas plastik. 

No comments:

Post a Comment