Buat sura atau kaca sura memerlukan tempat letak kawah bagi
membolehkan bahan-bahan membuat sura dimasakkan. Kawah berukuran besar
memerlukan tapak kawah yang besar.
Sekarang tapak kawah kebanyakannya dibuat daripada besi yang kuat dan kukuh yang dapat menampung kawah yang besar dan penuh dengan sura.
Pada masa dulu, tempat letak kawah perlu dibuat di atas
tanah. Lubang digali yang dikenali 'romo' atau 'rokmo', manaka di setengah tempat dipanggil 'tunggey' yang mana dibuat lubang untuk
memasukkan kayu api sebagai bahan bakarnya.
Ada juga dibuat dua lubang yang dijadikan sebagai rung untuk udara masuk untuk memarakkan nyalaan api. Lubang biasanya digali sedalam kira-kira dua kaki.
Ada juga dibuat dua lubang yang dijadikan sebagai rung untuk udara masuk untuk memarakkan nyalaan api. Lubang biasanya digali sedalam kira-kira dua kaki.
Sekarang ini kaedah ini jarang dipraktikkan kerana tidak mahu menggali lubang. Tambahan pula kebanyakan tempat mengaca sura dibuat dikawasan keras seperti atas simen, tar dan padang yang mana tidak sesuai untuk digali.
Satu lagi sebab ialah, bahan api untuk memasak tidak lagi
menggunakan kayu api, sebaliknya lebih mudah menggunakan gas memasak.
Memasak sura sekarang lebih mudah dan cepat menggunakan gas memasak. Satu lagi sebab proses memasak mengambil masa lebih singkat kerana bahan membuat sura biasanya terlebih dahulu dimasak secara berasingan.
Masuk saja bulan Maharam, terus dibuat perkiraan untuk mengadakan majlis kaca sura. Tarikh yang biasa dibuat ialah pada 10 Maharam sehingga habis bulan pertama dalam kalender Hijrah itu.
No comments:
Post a Comment