Bagi
sesetengah orang, makanan pedas merupakan antara elemen pembangkit selera. Jika
tidak pedas akan hilang selera. Sebab itu, ada yang menangguhkan makan jika tiada
lada bersama. Kalau ada lada di laman rumah, mereka sanggup mengutip lada pada waktu
malam kalau tiada lada untuk makam malam.
Makanan pedas mengandungi capsaicin
yang menambat pada reseptor yang terdapat pada lidah dipanggil TRV1 yang
merangsang rasa sakit.
Pedas sebenarnya bukan rasa tetapi
kesakitan. Capsaicin juga menyebabkan kerengsaan.
Pengambilan cili yang mengandungi
capsaicin boleh menyebabkan inflamasi (radang) dan kerengsaan pada perut serta
saluran gastrointestinal manusia.
Jika seseorang telah mempunyai masalah
gastritis dan ulser, pengambilan capsaicin akan menyebabkan situasi tersebut
bertambah teruk.
Ada orang yang mempunyai reseptor
capsaicin yang lebih rendah pada lidahnya, sekali gus menyebabkan mereka kurang
sensitif terhadap rasa pedas.
Apabila reseptor ini bergabung dengan
capsaicin, otak akan menghantar signal pedas kepada otak melalui saraf
trigeminal dan vagus.
Reseptor ini juga wujud pada bahagian
membran mukus yang menyebabkan kita boleh mengalirkan air mata serta air hidung
apabila makan benda yang kaya dengan capsaicin.
Keupayaan bertahan makan makanan pedas
serta penerimaan tahap kepedasan tidak sama bagi setiap orang. Bagi mereka yang
tidak biasa makan pedas sejak kecil, ia mungkin boleh memberi kejutan pada
tubuh.
Selain itu, penggunaan cili yang tidak
dimasak dengan betul juga boleh menyebabkan reaksi sakit perut.
Makanan pedas boleh meningkatkan
metabolisme tubuh dan pengambilan makanan pedas yang tidak keterlaluan secara
berkala mampu menurunkan gejala refluks gastroesofageal yang mempunyai simptom
seperti pedih ulu hati dan dispepsia (seperti senak perut).
No comments:
Post a Comment