Belangkas kini mendapat permintaan
tinggi penggemar makanan eskotik. Tengok pada bentuk badan, ramai tidak
menyangka isi dan telur belangkas boleh dimakan. Belangkas sejenis
haiwan yang hidup di laut masin dan sedikit di paya air tawar. Belangkas
mudah ditangkap di tepi-tepi pantai kerana tidak menggigit. Belangkas adalah dari famili
Limulidae.
Nama saintifik belangkas
yang hidup di pinggir pantai ialah tachypleus gigas dan yang ditemui di kawasan
paya ialah carcinoscorpius rotundicauda.
Haiwan ini merupakan
artropodlaut yang bentuk badannya mirip kepada topi besi tentera, tetapi lebih
leper dan juga mempunyai ekor yang panjang dan tajam. Ia boleh mencapai
saiz sehingga 51 cm (20 inci). Mana-mana anggotanya yang putus boleh tumbuh
semula dan ia juga mempunyai sistem keimunan yang menakjubkan.
Daging dan telur belangkas
dikopek dari cengkerangnya sebelum dimasak. Biasanya dibuat gulai asam
pedas dan masak lemak.
Namun, diingatkan kepada
mereka yang tidak biasa mengopek atau mengeluarkan isi dagang dan telur
belangkas, mereka perlu mempelajari atau mengetahui bahagian-bahagian tertentu
badan belangkas. Tidak semua bahagian badan belangkas boleh dimakan. Ini kerana
terdapat sejenis toksin yang boleh memberikan ketidakselesaan seperti rasa
pening.
Belangkas semakin diminati
sebagai makanan eskotik. Kini terdapat banyak restoran menyediakan hidangan
belangkas yang mendapat permintaan ramai.
Belangkas yang pada masa
lalu tidak laku dan tidak diminati kini telah menjadi hasil dagangan ekspot.
Terdapat pengusaha yang mengeksport belangkas ke luar negara.
Memandangkan permintaan
belangkas semakin tinggi dan menyebabkan populasinya berkurangan, kerajaan
melalui kerjasama pusat pengajian tinggi dan agensi penyelidikan berkaitan
sumber air menjalankan kajian terperinci mengenai belangkas, terutama berkaitan
pembiakan serta habitatnya.
Jika penangkapan belangkas
dilakukan dalam skala yang banyak ia berdepan masalah kepupusan. Ini kerana
proses pembiakan mengambil masa agak lama. Belangkas mengambil masa lama untuk
matang seperti bertelur saja, prosesnya selepas mencecah usia 10 tahun.
Dalam tempoh sembilan tahun, belangkas akan salin kulit. Tahun kesepuluh pula ia baru mencari pasangan untuk mengawan.
Belangkas mempunyai nilai perubatan tinggi. Selain daging, telur dan darah, kulit (karapas) belangkas yang selama ini menjadi bahan terbuang tapi kini mempunyai nilai tinggi.
Kulitnya didapati mempunyai nilai kerana mengandungi kitin (bahan mentah menghasilkan kitosan dan berguna sebagai makanan untuk diet atau mengurangkan berat badan) yang tinggi berbanding biasa ditemui pada udang atau cangkerang ketam.
Kitosan dalam dunia perubatan digunakan untuk menyerap lemak dalam badan yang dijual dalam bentuk kapsul.
Dalam tempoh sembilan tahun, belangkas akan salin kulit. Tahun kesepuluh pula ia baru mencari pasangan untuk mengawan.
Belangkas mempunyai nilai perubatan tinggi. Selain daging, telur dan darah, kulit (karapas) belangkas yang selama ini menjadi bahan terbuang tapi kini mempunyai nilai tinggi.
Kulitnya didapati mempunyai nilai kerana mengandungi kitin (bahan mentah menghasilkan kitosan dan berguna sebagai makanan untuk diet atau mengurangkan berat badan) yang tinggi berbanding biasa ditemui pada udang atau cangkerang ketam.
Kitosan dalam dunia perubatan digunakan untuk menyerap lemak dalam badan yang dijual dalam bentuk kapsul.
No comments:
Post a Comment