Wednesday, 31 July 2019

Khasiat ulam pucuk ketereh

Salah satu jenis ulam digemari ialah pucuk gajus atau pucuk ketereh. Daun gajus muda berwarna merah atau merah perang. Daun gajus yang telah bertukar menjadi hijau masih boleh dijadikan ulam selagi ia masih lembut dan sesuai untuk dimakan.

Rasa pucuk ketereh yang kelat masam menjadikan ia sebagai salah satu ulam popular di negara kita.

Pucuk muda gajus boleh dimakan mentah dicecah bersama sambal belacan, budu, cencaluk, sambal atau pencicih lain.   

Pemilihan pucuk yang muda mudah ketika musim hujan tetapi agak berkurangan dalam musim kemarau.

Khasiat pucuk gajus dipercayai mengelakan penyekit kanser, membantu proses penghadaman serta baik untuk mereka yang ada masaalah tekanan darah tinggi.

Pucuk gajus muda selain dibuat ulam mentah juga boleh dicampur dengan ulam atau bahan lain untuk dijadikan kerabu.

Pucuk gajus muda juga dijadikan bahan rebusan untuk diminum airnya.

Pucuk gajus dipercayai boleh membantu mengubati masalah cirit-birit, mual dan muntah manakala daun tua yang dilumatkan boleh dijadikan ubat untuk kulit melecur atau penyakit kulit lain.

Amalan mengambil ulaman pucuk gajus boleh menyelesaikan masalah penghadaman, melawaskan kencing dan buang air besar. Malah, ianya membantu aliran darah menjadi sempurna, minda dan tubuh menjadi lebih sihat dan segar, sesuai untuk kulit dan mata.

No comments:

Post a Comment