Salah satu jenis ulam digemari
ialah pucuk gajus atau pucuk ketereh. Daun gajus muda berwarna merah atau merah
perang. Daun gajus yang telah bertukar menjadi hijau masih boleh dijadikan ulam
selagi ia masih lembut dan sesuai untuk dimakan.
Rasa pucuk ketereh yang
kelat masam menjadikan ia sebagai salah satu ulam popular di negara kita.
Pucuk muda gajus boleh dimakan mentah dicecah
bersama sambal belacan, budu, cencaluk, sambal atau pencicih lain.
Pemilihan pucuk yang muda
mudah ketika musim hujan tetapi agak berkurangan dalam musim kemarau.
Khasiat pucuk gajus dipercayai
mengelakan penyekit kanser, membantu proses penghadaman serta baik untuk mereka
yang ada masaalah tekanan darah tinggi.
Pucuk gajus muda selain dibuat ulam mentah juga
boleh dicampur dengan ulam atau bahan lain untuk dijadikan kerabu.
Pucuk gajus muda juga dijadikan bahan rebusan
untuk diminum airnya.
Pucuk gajus dipercayai boleh membantu
mengubati masalah cirit-birit, mual dan muntah manakala daun tua yang
dilumatkan boleh dijadikan ubat untuk kulit melecur atau penyakit kulit lain.
Amalan mengambil ulaman pucuk gajus boleh
menyelesaikan masalah penghadaman, melawaskan kencing dan buang air besar.
Malah, ianya membantu aliran darah menjadi sempurna, minda dan tubuh menjadi
lebih sihat dan segar, sesuai untuk kulit dan mata.
No comments:
Post a Comment