Friday, 20 January 2017

CARA HILANG RACUN UBI SAREK

Ubi sarek. Ubi kekek. Ubi ular. Kini ramai tidak ramai kenal. Ada berasa pelik melihat ubi sarek kerana tidak pernah melihatnya hingga panggil wartawan dan penduduk kampung berduyung-duyung datang melihatnya.  Ia dikenali dengan nama ubi ular kerana batangnya mempunyai corak seperti ular.

Ubi sarek adalah sejenis keladi.  Keunikannya kerana ketika mula tumbuh seakan-akan bunga keluar dari tanah. Ukurannya hingga mencecah lebih suku meter tinggi dan mengeluarkan bau yang tidak enak terutama ketika hampir 'mati' sebelum muncul daun dan batang.

Ubi sarek merupakan sejenis tumbuhan yang berbatang lembut seperti batang keladi, daunnya pula berbentuk jejari. Ubinya besar bertekstur seperti isi keladi tetapi bunganya berbau busuk.

Pokok sarek didapati tumbuh liar di Malaysia.  Di negara lain seperti di India, Indo-China, Filipina dan Thailand ia ditanam, namun bukan dalam skala besar.  Ubi sarek tidak dipeduli oleh sesetengah orang disebabkan rasa gatal dan tidak sesuai dimakan kerana mengandungi kalsium oksalat yang boleh menyebabkan pening dan rasa loya. 

Ubi sarek boleh dijadikan makanan melalui penyediaan tertentu. Ubi sarek boleh dimakan walaupun gatal dan mungkin beracun. Ubi ini direbus beberapa lama, ditumbuk halus, dikeringkan dan dimasak. Cara menghilangkan racun adalah dengan merendam ubi yang telah direbus dengan air mengalir sebelum ditumbuk dan dimasak sekali lagi sebelum dimakan.

Di Kelantan pada zaman dahulu, ubi sarek digunakan sebagai campuran dalam bubur asyura.  Ini sesuai dengan konsep asyura yang mencampurkan pelbagai bahan yang diperoleh atau didapati di sesuatu kawasan.  Bagaimanapun amalan itu kurang diamalkan sekarang ini kerana bahan membuat asyuran kini 'ditetapkan' mengikut resipi tertentu. Tambahan pula, ubi sarek kini jarang ditemui apabila banyak tanah kini telah dibangunkan, menyebabkan baka ubi sarek semulajadi pupus, sedangkan tidak ada orang menanamnya. 

Ubi sarek juga boleh dibuat pengat, direbus dan sebagainya. Batangnya pula boleh dibuat masak lemak.

Pokok adalah jenis pokok bermusim, iasanya ia akan tumbuh selepas musim hujan dan akan mati bila sampai masanya. Ia hidup subur di kawasan lembab dan redup. Ketinggian pokok in boleh mencapai sehingga 1.5m.  Daunnya berbentuk jejari di bahagian atas dan tidak gugur. Daunnya akan layu dan mati sekali dengan batangnya, membiarkan ubi membesar di bahagian dalam tanah.  Ubinya besar bertekstur seperti isi keladi.

Terdapat lebih 80 spesis Amorphopallus di seluruh negara tetapi hanya dua spesis yang mempunyai kepentingan sebagai makanan. 

Cecair ubi sarek liar ini dijadikan sebahagian daripada campuran racun sumpitan oleh kaum Orang Asli di Perak. 

Amorphopallus companulatus yang terdapat di kawasan tropika banyak di gunakan di India dan Jawa sebagai makanan. Orang China menggunakan ubi ini menjadi tepung untuk dibuat makanan seperti tauhu. Orang Jepun pula merebus ubi ini untuk menghasilkan makanan seperti mihun. Sesetengah orang menjadikan ubi ini sebagai makanan ikan. Selain dijadikan bahan makanan dan racun sumpitan, spesis ubi sarek yang tertentu juga digunakan sebagai ubatan tradisional sebagai ubat pupuk dan ubat untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment