Friday 20 January 2017

Ubi sarek sedap dibuat pengat


Kegunaan ubi sarek dan cara hilang racun. Ubi sarek sejenis keladi unik kerana ketika mula tumbuh seakan-akan bunga keluar dari tanah. Ukuran bunga hingga mencecah lebih suku meter tinggi dan mengeluarkan bau yang tidak enak terutama ketika hampir 'mati' sebelum muncul daun dan batang. Pokok sarek juga dipanggil ubi kekek atau ubi ular kerana batangnya mempunyai corak seperti ular.

Sekarang ini ramai tidak kenal pokok ubi sarek. Kalau ada tumbuh di kawasan kampung pasti mendapat perhatian ramai. Mungkin disebabkan berasa pelik melihat keunikan dan dianggap luar biasa, sehingga dipanggil wartawan untuk melaporkan perkara itu dan penduduk kampung berduyung-duyung datang melihatnya.  

Ubi kekek merupakan sejenis tumbuhan yang berbatang lembut seperti batang keladi, daunnya pula berbentuk jejari. Ubinya besar bertekstur seperti isi keladi tetapi bunganya berbau busuk.

Pokok sarek didapati tumbuh liar di Malaysia. Di negara lain seperti di India, Indo-China, Filipina dan Thailand ia ditanam, namun bukan dalam skala besar. Ubi sarek tidak dipeduli oleh sesetengah orang disebabkan rasa gatal dan tidak sesuai dimakan kerana mengandungi kalsium oksalat yang boleh menyebabkan pening dan rasa loya. 

Ubi sarek boleh dijadikan makanan melalui penyediaan tertentu. Ubi sarek boleh dimakan walaupun gatal dan mungkin beracun. Ubi ini direbus beberapa lama, ditumbuk halus, dikeringkan dan dimasak. Cara menghilangkan racun adalah dengan merendam ubi yang telah direbus dengan air mengalir sebelum ditumbuk dan dimasak sekali lagi sebelum dimakan.

Di Kelantan pada zaman dahulu, ubi sarek digunakan sebagai campuran dalam bubur asyura. Ini sesuai dengan konsep asyura yang mencampurkan pelbagai bahan yang diperoleh atau didapati di sesuatu kawasan.

Bagaimanapun amalan itu kurang diamalkan sekarang ini kerana bahan membuat asyura kini 'ditetapkan' mengikut resipi tertentu. Tambahan pula, ubi sarek kini jarang ditemui apabila banyak tanah kini telah dibangunkan, menyebabkan baka ubi sarek semulajadi pupus, sedangkan tidak ada orang menanamnya.

Ubi sarek juga boleh dibuat pengat, direbus dan sebagainya. Batangnya pula boleh dibuat masak lemak.

Pokok sarek adalah jenis pokok bermusim, biasanya ia akan tumbuh selepas musim hujan dan akan mati bila sampai masanya. Ia hidup subur di kawasan lembab dan redup. Ketinggian pokok sarek boleh mencapai sehingga 1.5 m. Daunnya berbentuk jejari di bahagian atas dan tidak gugur. Daunnya akan layu dan mati sekali dengan batangnya, membiarkan ubi membesar di bahagian dalam tanah. Ubinya besar bertekstur seperti isi keladi.

Terdapat lebih 80 spesis Amorphopallus di seluruh negara tetapi hanya dua spesis yang mempunyai kepentingan sebagai makanan.

Cecair ubi sarek liar dijadikan sebahagian daripada campuran racun sumpitan oleh kaum Orang Asli di Perak. 

Orang China menggunakan ubi sarek menjadi tepung untuk dibuat makanan seperti tauhu. Orang Jepun pula merebus ubi ini untuk menghasilkan makanan seperti mihun. 


Sesetengah orang menjadikan ubi ini sebagai makanan ikan. Selain dijadikan bahan makanan dan racun sumpitan, spesis ubi sarek yang tertentu juga digunakan sebagai ubatan tradisional sebagai ubat pupuk dan ubat untuk dimakan.

6 comments:

  1. Mcm mana nak dptkan ubi sarek ni yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di kelantan. Di pasar-pasar mereka mungkin ada jual.

      Delete
  2. Ubi sarek kadang kala ada dijual di pasar tani bersama-sama jenis ubi lain. Namun, peluang untuk menemuinya agak tipis.

    ReplyDelete
  3. Ubi sarek di kelantan tidak pula diketahui beracun atau gatal. Yg dikatakan beracun atau gatal ialah sepupunya yg bernama ubi lekir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul... lekir tak blh mkn...sarek blh mkn.ambil ubi nya...beza antara dua ni adalah corak d btg nya.

      Delete
  4. Muhammad Iman Nashriq, berumur 2tahun mengidap penyakit lelah atau asma sejak berumur 5bulan. Adik ni berulang alik ke hospital sejak umur 5bulan sebanyak 3minggu sekali untuk buat rawatan sehinggalah dia berumur 2tahun. Tapi tetap tak nampak apa2 perubahan makin sembuh ke atau makin baik,tetap sama saja. Ibu cuba memberi rawatan tradisional lain tapi tak ada juga perubahan, keadaan anaknya masih sama. Beliau bersyukur sangat apabila bertemu jus ni daripada seorang kawan, Iman tak perlu lagi dah pergi hospital buat rawatan. Batuk2 biasa ada tapi yang ketaranya Iman dah tak ada semput-semput dan sesak nafas macam dulu lagi. Kalau dulu 3kali sebulan kena pergi sedut gas, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah.
    ..........................................................................
    Dan ramai lg psakit2 yg gunakan produk ni sembuh dari masalah lutut kronik,kanser dan lain2 yg guna produk jutawan herbs ni. Ini kenyataan bkn rekaan untuk melariskan produk semata2. Benda elok harus dikongsi agar sama2 dapat manfaat,okay.

    Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..��

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay����
    En. Mohd Zuhairi - 017468 7570


    ��Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..����


    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    ��kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    ReplyDelete