Tuesday, 21 March 2017

CARA REBUS JERING

Cara rebus jering. Jering rebus merupakan salah satu makanan tradisional yang agak popular di Kelantan pada masa dulu. Biarpun sekarang agak kurang dikenali di kalangan golongan muda, namun masih ada peminat setianya.  Sebab itu, setiap kali musim jering, pasti ada jering rebus dijual di pasar-pasar di Kelantan.

Jering rebus dibuat menggunakan jering tua.  Ia satu pilihan untuk mengelak jering dibazirkan apabila sudah tua.  Jering dibuat ulam biasanya yang masih muda.  Kalau sudah tua isinya keras dan agak tidak sedap untuk dimakan berbanding yang muda. 

Jadi, untuk tidak membazirkan jering tua, maka ia direbus. Proses merebus jering ada petuanya untuk mengelak pemakannya mendapat kesan sakit yang dipanggil 'kapit'. Penyakit kapit menyebabkan kesukaran untuk membuang air kecil sehingga ada yang terpaksa mendapat rawatan di hospital.

Untuk mengelak berlaku kapit, proses merebusnya perlu memasukkan pelbagai bahan seperti abu, arang, akar pokok kelapa, akar pokok pinang, kulit jering, kulit pokok jering, paku dan sebagainya. 

Jika difikirkan, mengapa bahan itu perlu dimasukkan?  Sukar untuk dijawab kerana tidak ada kajian sainstifik dibuat.  Yang pasti, itulah amalan perlu dilakukan untuk mengelak kapit.

Proses merebuh jering mengambil masa berjam-jam lamanya sehingga isinya jadi lembut. Setelah dibasuh dan dibersihkan, jering rebus sedia untuk dimakan.


Biasanya, jering rebus dimakan bersama dengan kelapa parut yang digaul dengan gula dan garam.  Memang enak sangat. Selamat mencuba merebus jering atau jangan lupa membelinya jika anda berada di Kelantan. 

No comments:

Post a Comment