Sunday, 19 March 2017

ETOK SALAI





Etok atau etak salai berempah. Etok sejenis hidupan air tawar dari keluarga kerang yang begitu sinonim dengan kehidupan harian masyarakat di Kelantan, sama ada dimakan sebagai makanan ringan atau bersarapan bersama hidangan lain seperti nasi kerabu dan sebagainya.

Dikenali sebagai corbicula fluminea dalam bahasa saintifik, dulunya amat mudah didapati di sepanjang sungai di negeri Kelantan.  Sebab itu, ia terkenal dan menjadi kegemaran rakyat Kelantan memakannya. 

Jadi, etok menyumbang kepada kegiatan ekonomi penduduk di sekitar tebing sungai.  Kerja mencari etak atai 'ngokok etok' popular terutama di kalangan penduduk berhampiran Sungai Kelantan. 

Namun itu semua hanya tinggal sejarah.  Kini etak sukar untuk ditemui di dasar sungai di Kelantan disebabkan pencemaran air sungai dan habitat etak yang diganggu oleh proses pembangunan.    

Makan etok perlu teknik tersendiri di mana isinya 'dikupas' dari cengkerang dengan menggunakan gigi. Ada teknik yang betul perlu dilakukan.  Jika tidak kena caranya, ia sukar terbuka dan gagal untuk mendapat isinya.  Makan isi etok dengan cara ini membolehkan 'nikmat' etok begitu dirasai.

Ada juga cara lain untuk bukan cengkerang etok dengan cara guna pisau atau kulit etok itu sendiri. Ia biasanya dilakukan mereka yang tidak ada gigi.

Sesiapa yang berkunjung ke pasar-pasar di bandar utama di negeri ini tidak akan terlepas pandang makcik-makcik yang menjual etok. Biasanya etok akan diletakkan dalam bakul dan dijual mengikut 'sukatan' tin yang disediakan.

Selain itu terdapat banyak penjual etok di tepi jalan. Mereka biasanya meletakkan papan iklan menggunakan perkataan 'etok salai' atau 'etok salai berempah'.


Etok masih mendapat sambutan dari penggemarnya biarpun harganya kini agak mahal disebabkan faktor sukar untuk mendapat sumber bekalan.

Kebiasaannya sumber etok mentah boleh didapati dari timbunan pasir di dasar Sungai Kelantan tetapi kini pengusaha etok sukar mendapat bekalan kerana hidupan air itu semakin pupus di sungai tersebut.

Kini terdengar banyak rintihan di kalangan peniaga etok. Para 'pencari' etok mendakwa etok semakin sukar didapati di sungai Kelantan.

Mereka mendakwa kepupusan etok berlaku berikutan pencemaran air sungai akibat kerja-kerja pembangunan kawasan tanah tinggi di Ulu Kelantan dan pengambilan pasir di sepanjang sungai yang menjadi habitat semula jadi hidupan air itu.

Kebanyakan mereka kini mendapat etok sungai utama di luar Kelantan seperti dari sungai di Perak dan Terengganu bagi menampung permintaan.

Penyediaan etok salai bermula dengan etok hidup akan diperap terlebih dahulu. Antara bahan yang digunakan untuk memerap etok ialah garam, bawang putih, halia, serai dan sedikit alat perisa. Biasanya etok diperap selama dua jam sebelum disalai.  Manakala kerja-kerja menyalai etok mengambil masa satu jam setengah.  

No comments:

Post a Comment