Tuesday, 28 March 2017

RESIPI SURA KELANTAN

Resipi bubur asyura. Biasanya sura ni tidak ada resipi khas.  Asal ada rempah yang sesuai.  Setiap negeri ada resipi masing-masing.  Sebab itu ada dipanggil sura Kelantan, sura Terengganu, sura Kedah, sura Pahang dan seluruh nama bagi negeri-negeri di Malaysia ini.  

Begitu juga cara membuatnya.  Bahkan, anda boleh buat resipi sendiri yang ala-ala sura.  Jika resipi sendiri sudah jadi benda lain, tidaklah ia dipanggil sura.

Dengan kata lain, ia bukan saja berbeza pada nama, tetapi juga tentunya pada rasa dan bentuk siapnya.

Paling mencabar buat sura ialah masa memasaknya mengambil masa lama, kira-kira lima jam yang perlu dikacau tanpa henti untuk menggelak kerak.  Ada juga yang mengacau sura hingga lapan jam.  Malah di kalangan pembuat sura di Kelantan, mereka berbangga apabila lebih lama terpaksa mengacau sura.

Mereka bergilir-gilir mengacau sura yang melibatkan bantuan jiran tetangga.  Suasana lebih meriah apabila dibuat secara beramai-ramai melibatkan banyak kawah sehingga jadi seperti satu pesta.   

Ini bezanya bagi sura di Kelantan.  Di tempat lain mungkin masa lebih singkat.  Sura di Kelantan dimasak dalam kawah untuk memudahkan mengacaunya kerana bentuknya melengkung ke bawah.  Sedangkan bubur di negeri lain dimasak dalam periuk besar.

Sebab itu, rasa dan bentuk sura yang siap dihidang berbeza-beza di antara negeri.  Di kebanyakan negeri di pantai barat, buburnya cair atau sedikit pekat. Ia menepati ciri bubur yang sifatnya cair. 

Sedangkan di Kelantan dan Terengganu, buburnya akan membeku keras padat macam nasi impik apabila sejuk.  Warnanya hitam seperti tar.  Sebab itu, di kedua-dua negeri itu sebenarnya tidak dipanggil bubur, sebaliknya hanya dikenali sura atau sure.   

Di sini dicatatkan bahan dan cara membuat sura di Kelantan.  Pun begitu, mungkin orang lain kata lain.  Tidak kisahlah.  Seperti dikatakan tadi, sura ini boleh buat dengan bahan dan cara yang macam-macam. Resipi bubur sura atau asyura Kelantan. 

Bahan asas untuk satu kawah:

Beras + keledek + ubi kayu + ubi keladi + ubi badak + ubi itik  + ubi  + labu dan yang sejenis dengannya hendaklah tidak melebihi 6 kg. Seeloknya beras 4 kg dan bahan-bahan lain hanya 2 kg.

Bahan lain:
.
- Santan 8 kg
- Gula 9 kg (atau secukup rasa  kurang atau lebih)
- Daging 5 kg
- Bawang merah 4 kg.
- Jagung 2 kg
- Kacang hijau 2 kg
- Halia  1 kg
- Bawang putih 1 kg
- Rempah.
- Garam secukup rasa.

Penyediaan bahan.

- Daging direbus dan dilumatkan atau dicarikkan. (1)
- Kacang hujau direbus dan dihancurkan (2)
- Jagung direndang dan direbus, kemudian dihancurkan. (3)
- Bawang merah, bawang putih dan halia dimesin lumat. (4)
- Bahan asas lain (selain beras) hendaklah direbus dan dihancurkan. (5)
- Bahan 1 hingga 5 digaul bersama santan. (6)

Cara memasak.

- Air dipanaskan dan dimasukkan beras.
- Selepas beras menjadi bubur, masukkan bahan 5 dan 6 sekaligus. 
- Kacau hingga 'gedik'.

Tempoh memasak (tidak termasuk penyediaan bahan) : Sekitar 4 hingga 6 jam, bergantung kepada kepanasan api yang digunakan.

Bahan api:

Kebiasaannya mengunakan dapur kayu.  Bagaimanapun, terdapat cara lebih mudah iaitu menggunakan dapur besar gas.  Anggaran penggunaan gas hanya sekitar 5 kg atau satu pertiga tangki gas 14 kg.  Paling banyakpun sekitar separuh tangki.  Oleh itu, anggaran kos gas adalah sekitar RM9 hingga RM12.  Ia lebih mudah dikendalikan, bersih dan selamat.

Anggaran kos keseluruhan (tidak termasuk pengurusan dan kos-kos lain, seperti makan minum dan peralatan lain) ialah RM220.  Kos lain biasanya penggunaan bekas plastik sekitar RM50 (plastik tahan panas).  Sebanyak 100 buah diperlukan.

Catatan:


Jika ada yang mengatakan ada bahan lain atau cara membuatnya berbeza, itu terpulang kepada kefahaman dan citarasa masing-masing.  Cara ini dianggap mudah dan kos sederhana.  Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment