Tabiat pengambilan makanan yang
sihat dari kecil lagi. Ibu bapa berperanan memupuk gaya pemakanan yang sihat.
Namun, aspek pendidikan ini jarang diberi perhatian oleh ibu bapa. Anak diberi
kebebasan meminta atau memilih makan yang digemari tanpa mengambil kira kesan
akibat pemakanan itu.
Kanak-kanak pada masa kini
gemar untuk makan makanan ringan atau jajan. Kononnya lebih sedap dan
menyelerakan serta boleh dimakan bila-bila masa. Makanan sihat seperti sayur,
daging ,ikan, buah-buahan tidak menjadi kegemaran atau pilihan mereka.
Tren pengambilan makanan ringan
di kalangan kanak-kanak bermula sejak usia bayi atau bawah usia dua tahun.
Mereka diberikan makanan seperti coklat, aiskrim, gula-gula, snek dan lain-lain
kononnya untuk membiasakan dengan pelbagai jenis makanan orang dewasa dan
menceriakan.
Apabila usia meningkat
kanak-kanak dan boleh ‘meminta’ atau membuat pilihan sendiri apa ingin dimakan,
ibu bapa membelikan anak-anak makanan ringan sebaik sahaja diminta oleh
anak-anak.
Sepatutnya, ibu bapa menghadkan
anak memakan makanan ringan. Lebih elok jika tidak diberikan langsung. Ini
bagi mengelak budaya memakan makanan ringan. Jika ibu bapa tidak membeli
makanan ringan lama-kelamaan kanak-kanak akan membiasakan diri untuk makan
makanan yang sihat.
Kandungan yang terdapat di
makanan ringan seperti gula, garam, lemak, pengawet, pewarna dan Monosodium
Glutamat (MSG) boleh mengakibatkan kanak-kanak terdedah kepada pelbagai jenis
penyakit.
Antara penyakit yang dihidapi
oleh kanak-kanak akibat pengambilan makanan ringan yang keterlaluan ialah
seperti penyakit darah tinggi, kencing manis, sakit jantung, asma, obesiti dan
lain-lain. Keadaan ini punca mengapa kebanyakan rakyat sudah mengidap pelbagai
penyakit berbahaya seawal usia 30an atau 40an.
No comments:
Post a Comment