Putu halba menjadi sebutan apabila masuk musim
hujan. Banyak penjual putu halba ambil peluang minat orang ramai terhadap putu halba
pada musim hujan. Namun, tidak semua tempat ada memjual putu halba. Kalau di luar Kelantan, tentu amat payah hendak mencari penjual putu halba.
Kalau sukar mendapat putu halba yang dijual, elok membuat atau memasak sendiri putu halba. Tidak sukar sangat untuk membuat putu halba asalkan ada kerajinan, usaha dan minat.
Resipi putu halba Kelantan:
Bahan asasnya ialah ubi kayu.
Bahan asasnya ialah ubi kayu.
- Kuantiti ubi kayu bergantung kepada banyak
mana hendak hasilkan putu halba.
- Ubi kayu yang telah dikopek kulit luarnya
hendaklah diparut atau dimesin.
- Ubi kayu yang telah diparut itu hendaklah
diperah agar kering (lembab yang gebu)
- (untuk mudah, sekarang terdapat debu atau
tepung ubi kayu dijual di pasaran)
- Gaul ubi kayu yang diparut dengan halba
secukup rasa.
- Masukkan sedikit garam.
Peralatan memasak. Bab ni memang
sedikit rumit kerana kebanyakan orang tidak memiliki. Ia lebih
kepada kreativiti untuk menggunakan kelengkapan yang ada. Namun, bagi mereka
yang melakukan untuk berniaga, ada peralatan khas terdapat di pasaran.
Untuk yang ingin mencuba di rumah, boleh
menggunakan periuk biasa dan jaring atau kukusan untuk diganti sebagai penutup.
Untuk memasak
- Tepung ubi kayu dimasuk ke dalam piring
kecil (acuan) separuh penuh.
- Guna tutup teko basuh tangan pun boleh. Ada
yang guna acuan kuih dan gelas. Inilah dikatakan kreativiti.
-.Letakkan sedikit gula melaka (nise) yang telah dipotong kecil. Boleh juga gunakan gula.
- Taburkan sedikit ubi kayu di atas nise supaya tertutup dan tekan sedikit supaya mampat
- Letakkan kain kasa (maslin) di atas piring ubi. Kain lain pun boleh digunakan seperti sapu tangan atau tuala kecil.
- Terbalikkan piring ke atasnya supaya putu tertinggal di atas kain.
- Angkat dan isikan ke dalam pengukus.
(anda boleh lakukan apa peralatan atau cara yang sesuai, asalkan putu yang hendak dimasakkan itu dapat diletakkan di dalam atau di atas pengukus.
-.Letakkan sedikit gula melaka (nise) yang telah dipotong kecil. Boleh juga gunakan gula.
- Taburkan sedikit ubi kayu di atas nise supaya tertutup dan tekan sedikit supaya mampat
- Letakkan kain kasa (maslin) di atas piring ubi. Kain lain pun boleh digunakan seperti sapu tangan atau tuala kecil.
- Terbalikkan piring ke atasnya supaya putu tertinggal di atas kain.
- Angkat dan isikan ke dalam pengukus.
(anda boleh lakukan apa peralatan atau cara yang sesuai, asalkan putu yang hendak dimasakkan itu dapat diletakkan di dalam atau di atas pengukus.
- Putu halba masak apabila semua telah
melekit mengikut bentuk.
Putu halba sedap dimakan ketika panas. Ia dicicah
dengan kelapa parut. Kalau sudah sejuk, maka kurang sedap dimakan
sebab sudah liat sedikit dan aroma bau serta rasanya berkurangan.
No comments:
Post a Comment