Sunday, 21 October 2018

KHASIAT BAWANG PUTIH

Bawang putih cukup dikenali kerana tumbuhan itu banyak digunakan dalam kebanyakan jenis masakan yang menjadi kegemaran ramai.   

Selain berperanan menyedapkan masakan dan melahirkan aroma yang menyelerakan, satu lagi fungsi bawang putih ialah dari segi khasiatnya. 

Bawang putih mempunyai pelbagai khasiat yang penting dari segi perubatan dan kesihatan. Sebab itu, ada sesetengah orang menjadikan amalan memakan sekurang-kurangnya seulas bawang putih setiap hari.

Berdasarkan tulisan-tulisan purba orang-orang Babylon, Greek, Roman dan Mesir, khasiat bawang putih telah diketahui sejak 5,000 tahun Sebelum Masihi.

Bawang putih ataupun nama sainstifiknya allium sativum linn adalah tanaman herba yang tumbuh berumpun dan ketinggiannya mencapai sekitar 60 cm. 

Bahagian bawah tumbuhan itu berulas-ulas yang bergabung membentuk umbi besar berwarna putih. Sebab itu ia dipanggil bawang putih. 

Ulas-ulas itu jika dipotong mengeluarkan bau sangat tajam mencucuk deria bau. Untuk mengelak bau itu dicadangkan cara pemakanannya dengan merebus, digoreng atau dipanggang.

Bawang putih banyak ditanam di China, Taiwan dan Korea. Di China bawang putih yang dikenali dengan nama 'suan' bukan saja digunakan dalam masakan, bahkan dicampurkan dalam minuman teh. Tujuannya adalah untuk terapi menurunkan panas badan dan antibiotik.

Bagi masyarakat Jepun menjadikan amalan meminum jus bawang putih untuk mendapat khasiatnya. Amalan itu telah dilakukan sejak turun temurun lagi.

Kajian pakar kesihatan dan pemakanan telah mengesahkan tentang kehebatan khasiat bawang putih. Jadi,  sekarang ini cerita mengenai khasiat bawang putih tidak lagi sekadar tercatat dalam transkrip kuno, tetapi terbukti melalui kajian moden menggunakan peralatan khusus. 

Antara kandungan khsiat bawang putih ialah vitamin A,B1, B2 dan C serta sulfur, mangan, zat besi dan kalsium. Bawang putih juga mengandungi ramuan pengawalan kloesterol, antibiotik dan agen antipembekuan darah semula jadi.  

Selain itu bawang putih turut kaya dengan protin, tiamin dan galian-galian surih seperti kuprum, zink, potassium, germanium dan selenium. 

Umbi batang pada bawang putih mengandungi kalsium yang bertindak sebagai pencegah hipertensi, saltivine boleh mempeercepatkan pertumbuhan sel dan jaringan serta merangsangan susunan saraf, diallysulfide sebagai ubat anti cacingan di samping mengandungi sedikit vitamin A, B1 dan C.

Manfaat lain yang telah diakui pakar ditemui dalam bawang putih ialah dapat memberi perlindungan daripada demam selesema, penyakit penyakit seperti taifoid dan disenteri, serta meningkatkan pengaliran air hempedu dalam hati.

Bawang putih juga boleh merawat tuberkulosis, bronkitis dan gangguan pernafasan. Khasiat lain ialah mampu merawat penyakit usus. Bawang putih juga digunakan dalam rawatan darah tinggi dan pengerasan arteri.

Sebenarnya terlalu banyak khasiat lain yang terdapat dalam bawang putih jika ingin disenaraikan di sini. Memadailah jika dikatakan bawang putih adalah tumbuhan amat istimewa yang patut dimakan untuk tujuan perubatan dan kesihatan.  

Untuk memudahkan orang ramai memperoleh khasiat bawang putih, sekarang ini terdapat produk kesihatan dalam bentuk pil dan kapsul dijual di pasaran. Cara itu dapat mengelak bau yang tidak menyenangkan bagi sesetengah orang dan boleh diambil bila-bila masa.

1 comment: