Pokok buah gajus ada banyak nama. Ada
dipanggil janggus, jambu golok, jambu monyet, bunga kesasar dan jambu terung.
Di Kelantan, buah gajus dipanggil buah ketereh atau tere. Sebuah pekan di Kelantan
dinamakan Ketereh.
Apapun nama pokok gajus, nama saintifiknya
ialah Anacardium occidentale dan ia tergolong dalam keluarga
Anacardiaceae. Pokok ini berasal dari negara Brazil. Pokok ketereh rimbun disebabkan
dahan tidak tegak meninggi.
Terdapat 3 bahagian gajus yang menjadi tujuan
penanamannya. Pertamanya, pucuk gajus mendapat permintaan tinggi sebagai ulam.
Pucuk
muda gajus berwarna merah boleh dimakan mentah dicecah bersama sambal belacan,
budu, cencaluk, sambal atau pencicih lain. Rasanya lemak-lemak kelat.
Keduanya ialah buah atau isi gajus yang boleh
dimakan mentah mahupun dibuat sayur.
Buah gajus lembut dan banyak mempunyai air. Rasanya
kelat manis. Warna buah gajus kebanyakan kuning apabila masak, tetapi ada
juga berwarna merah.
Manakala hasil gajus yang paling menjadikan
tujuan utama penanaman ialah biji gajus atau dipanggil juga kacang biji jagus.
Terdapat petani di luar negara menanam gajus
semata-mata untuk tujuan penghasilan biji gajus dan menjadi bahan eksport.
Biji buah gajus yang digoreng atau dipanggang
adalah sejenis makanan ringan yang boleh didapati di pasaran. Ia juga boleh
digunakan sebagai hidangan masakan dan kuih.
Biji gajus boleh dianggap satu-satunya biji
buah yang berada di luar buah. Kedudukan biji gajus di bahagian bawah berbentuk
seperti buah pinggang yang juga seakan-akan ulu golok menyebabkan mengapa ia
dikenali nama jambu golok.
Biji gajus mempunyai kulit yang keras dan
benih di dalamnya mempunyai rasa lemak seperti kacang. Bijinya mempunyai getah
bisa yang boleh mengakibatkan kudis.
Bijinya perlu diproses dengan digoreng dengan
pasir, supaya tidak hangus, sebelum dimakan.
No comments:
Post a Comment