Tuesday, 10 May 2022

SENARAI MAKANAN BERANGIN

  
Terdapat beberapa makanan yang dimakan yang boleh menghasilkan angin di dalam badan antaranya makanan yang mengandungi gula raffinose, fruktos, laktosa dan sorbitol yang menghasilkan banyak angin. 
 
Raffinose terdapat pada makanan seperti kacang yang mengandungi banyak gula kompleks seperti bunga kubis, kubis brussel, aparagus, brokoli dan kubis. 
 
Fruktos digunakan sebagai pemanis di dalam minuman ringan, air kotak dan sebagainya. 
 
Seterusnya ialah kanji yang terdapat banyak pada kentang, jagung dan minyak jagung serta gandum di mana makanan ini dihancurkan di dalam usus besar. 
 
Beras merupakan makanan berkanji yang tidak menghasilakn angin ini kerana fiber yang mudah larut dalam air dan bertukar menjadi tekstur yang menyerupai gel di dalam usus, ia terdapat dalam oat, bran, kacang panggang dan kebanyakan buah-buahan lain. 
 
Fiber larut ini tidak dihancurkan sehingga ia sampai ke usus besar untuk proses penghadaman. Manakala fiber yang tidak larut melalui usus tanpa sebarang perubahan tidak banyak menghasilkan angin. 
 
Dengan lebih mudahnya makanan dan minuman yang menjadi penyebab angin di dalam badan. Sayur yang berair didalamnya seperti petola, terung dan segala jenis sayur kubis, bunga kubis dan lain-lain. 
 
Buah yang boleh menyebabkan angin di dalam badan antaranya cempedak, nangka, duku dan lain-lain. 
 
Minuman pula seperti teh dan minuman bergas. 
 
Makanan yang diproses berkali-kali sebelum boleh dimakan seperti mi goreng serta makanan yang bersantan seperti nasi lemak, nasi dagang dan pulut yang dikukus dengan santan. 
 
Kredit: Exodus Therapy Center

No comments:

Post a Comment