Kercut berasal dari famili cyperaceae
tumbuh tegak membentuk rumput padat yang kecil. Cirinya batangnya
yang tegap, keras dan liat dengan ketinggian mencapai sehingga melebihi
satu meter sesuai untuk dijadikan bahan anyaman. Tumbuhan ini mudah tumbuh
di kawasan paya, sungai alur dan kawasan yang ditenggelami air.
Batang kercut yang telah diproses dianyam
untuk dijadikan tikar, bakul serba guna, alas pinggan dan karung padi. Permintaan
terhadap produk anyaman kercut semakin mendapat permintaan dan perhatian dari
orang ramai akan ketahanan dan seni anyaman yang cantik.
Tikar anyaman kercut tahan lasak dan tahan
lama. Kena air pun tidak ada masalah, boleh dijemur supaya kering dan boleh
digunakan seperti biasa.
Seni warisan kraf tangan kercut masih
diusahakan di kalangan penduduk di beberapa buah kampung, termasuk di Jelawat,
Bachok, Kelantan.
Penghasilan produk daripada rumput kercut
memerlukan tenaga yang banyak dimulai dengan mencabut rumput kercut,
mengawetkan dengan lumpur, menjemur dan mengetuk kercut sehingga nipis. Proses
ayaman akan mengambil masa mengikut kemahiran individu tersendiri.
Penghasilan kercut memerlukan ketelitian
dan kesabaran yang tinggi bagi menghasilkan produk yang terbaik.
Proses membuat tikar bermula selepas pokok
kercut yang sudah dipotong diikat ketat dan digulingkan dalam tanah liat bagi
membuang warna hijau aslinya sebelum dijemur.
Menjemur pokok kercut mengambil masa antara
dua hingga tiga hari bagi membolehkan ia kering dengan elok.
Pokok yang memanjang seakan-akan lalang itu
kemudiannya ditumbuk bagi meleperkan seratnya sebelum diwarnakan menggunakan
pewarna khas. biasanya kayu tembesu digunakan untuk menumbuk helaian pokok
kercut kerana ia lebih keras dan tahan lama.
Sebelum dianyam, helaian pokok itu sekali
lagi ditumbuk supaya lebih nipis bagi memudahkan proses anyaman selain kukuh.
Produk kercut semakin dikenali apabila ia
sering diketengahkan dalam setiap pameran dan jualan kraf tangan termasuk ketika Hari Kraf Kebangsaan (HKK) 2024 dari 21 Febuari hingga 4 Mac 2024 di
Kompleks Kraf Kuala Lumpur.
No comments:
Post a Comment