Friday, 21 October 2016

MAIN DENGAN ISTERI JIRAN
Seronok dapat main dengan isteri jiran terutama ketika suaminya bertugas di luar kawasan. Masa itu tidak ada gangguan dan boleh main sepuas-puasnya. Kalau tidak main satu bebanan perasaan pula.   

Ops! Main dengan isteri jiran.  Apa yang anda faham dengan perkataan itu? Ada yang marah kononnya penggunaan ayat saya main dengan isteri jiran itu memberi konotasi buruk. 

Kamus Dewan Edisi Keempat mentakrif perkataan konotasi sebagai idea yang dimaksud­kan oleh sesuatu perkataan atau ungkapan selain maknanya yang tersurat.  Konotasi juga bermaksud perkataan yang mempunyai nilai-nilai emosi tertentu.

Maka itu, main dengan isteri jiran boleh dimaksudkan bermain apa-apa jenis permainan yang lazim dimainkan.  Main dengan jiran juga boleh dimaksudkan melakukan hubungan seks dengan isteri jiran.

Justeru, untuk mendapat makna sebenar main dengan isteri jiran perlu terus mendengar atau membaca ayat yang seterusnya.  Maksud main dengan isteri jiran juga boleh difahami berdasarkan situasi atau siapa pengucapnya.

Kalau lelaki yang mengucapkan saya main dengan isteri jiran, ia memberi dua maksud yang perlu diselidiki.  Pertamanya apakah yang dimainkan itu.  Maklumat lanjut perlu dicari dan diperoleh untuk mendapat maksud main dengan isteri jiran. 

Mungkin juga kita dapat gambaran berdasarkan sikap pengucapnya dan juga isteri jiran itu.  Mungkin main dengan isteri jiran itu bermaksud bermain apa-apa jenis permainan.  Atau mungkin juga main dengan isteri jiran itu merujuk kepada hubungan seks dengan isteri jiran.

Namun, jika penutur saya main dengan isteri jiran itu adalah wanita, maka mudah untuk kita memahami bahawa yang dimaksudkan main dengan isteri jiran itu adalah bermain sesuatu jenis permainan.

Untuk lebih memahami penggunaan sesuatu perkataan dan konotasinya, elok baca dan faham dengan contoh main dengan isteri jiran.

Main dengan isteri jiran satu nikmat hidup berjiran yang peluang baik itu jangan dilepaskan. Dengan itu antara jiran dapat manfaat dan kepuasan hidup dalam satu kejiranan. Main sesama jiran akan menghilangkan rasa bosan.  

Mereka yang kuat, bertenaga dan sihat boleh main apa saja yang sesuai untuk dimainkan.  Tetapi, bagi mereka yang sudah ada kencing manis, gout, darah tinggi dan segala macam penyakit berbahaya, kira agak terhadlah peluang untuk bermain.  

Kepada mereka dalam kategori ini, jangan ghairah sangat hendak bermain.  Kalau nak main juga, kenalah berhati-hati agar tidak mendatangkan keburukan.

Selalulah bertegur sapa dengan jiran dan lakukan aktiviti bersama dengan jiran. Bermain dengan isteri jiran atau riadah memang baik.  Selain merapatkan hubungan, ia juga untuk kesihatan.

Isteri yang tidak bekerja atau ada ruang masa, boleh bertandang atau bermain dengan isteri jiran di sebelah rumah pada waktu petang atau masa yang sesuai.  

Hidup dalam satu masyarakat, kita pastinya mempunyai jiran.  Hubungan baik sesama jiran mesti dijaga bagi menjamin keharmonian, kesejahteraan dan keselamatan berkekalan.   

Peraturan hidup berjiran perlu dipatuhi agar dapat mengelak berlaku selisih faham, perpecahan, perbuatan memulau dan melakukan amalan memutuskan silaturahim. 

Dalam menjamin perpaduan dan kerukunan hidup berjiran, maka perlu ada peraturan atau adab-adab kejiranan yang diamalkan secara berterusan.  Adab kejiranan perlu dipatuhi sebagai rukun untuk mengelak perkara tidak diingini berkaitan hubungan sesama jiran. 

Hubungan kejiranan kekal harmoni jika setiap jiran mempunyai matlamat hidup yang sama, yakni ingin kepada perpaduan dan kesejahteraan.  Mereka ingin menjadikan lingkungan kejiranan sebagai tempat tinggal paling selesa. Hak jiran dijaga sepertimana dia menjaga haknya sendiri.

Justeru, urusan berkaitan kejiranan perlu dijaga dengan baik. Banyak kes kejiranan tidak dapat diselesaikan disebabkan masing-masing tidak mahu mengalah.  Mereka menganggap perkara itu bersifat peribadi yang mana menjadi haknya melakukan apa yang diingini. 

Ungkapan ‘perduli apa dengan orang lain’ biasa diucapkan oleh mereka yang mementingkan diri sendiri.

Jiran yang mencari kebaikan sanggup melakukan apa saja bagi memenuhi tuntutan hidup berjiran, biarpun terpaksa mengorbankan keinginan diri sendiri.  Setiap tindakan yang dilakukan difikirkan apakah kesannya terhadap jiran-jiran. 

No comments:

Post a Comment