Friday, 21 October 2016

MAIN DENGAN ISTERI JIRAN


Seronok dapat main dengan isteri jiran terutama ketika suaminya bertugas di luar kawasan. Masa itu tidak ada gangguan dan boleh main sepuas-puasnya. Kalau tidak main satu bebanan perasaan pula. Peluang main isteri jiran memang hebat.   

Ops! Main dengan isteri jiran. Apa yang anda faham dengan perkataan itu? Ada yang marah kononnya penggunaan ayat main dengan isteri jiran memberi konotasi buruk. 

Kamus Dewan Edisi Keempat mentakrif perkataan konotasi sebagai idea yang dimaksud­kan oleh sesuatu perkataan atau ungkapan selain maknanya yang tersurat. Konotasi juga bermaksud perkataan yang mempunyai nilai-nilai emosi tertentu.

Maka itu, main dengan isteri jiran boleh dimaksudkan bermain apa-apa jenis permainan yang lazim dimainkan. Main dengan jiran juga boleh dimaksudkan melakukan hubungan seks dengan isteri jiran.

Justeru, untuk mendapat makna sebenar main dengan isteri jiran perlu terus mendengar atau membaca ayat yang seterusnya. Maksud main dengan isteri jiran juga boleh difahami berdasarkan situasi atau siapa pengucapnya.

Kalau lelaki yang mengucapkan saya main dengan isteri jiran, ia memberi dua maksud yang perlu diselidiki. Pertamanya apakah yang dimainkan itu. Maklumat lanjut perlu dicari dan diperoleh untuk mendapat maksud main dengan isteri jiran. 

Mungkin juga kita dapat gambaran berdasarkan sikap pengucapnya dan juga isteri jiran itu. Mungkin main dengan isteri jiran itu bermaksud bermain apa-apa jenis permainan. Atau mungkin juga main dengan isteri jiran itu merujuk kepada hubungan seks dengan isteri jiran.

Namun, jika penutur saya main dengan isteri jiran itu adalah wanita, maka mudah untuk kita memahami bahawa yang dimaksudkan main dengan isteri jiran itu adalah bermain sesuatu jenis permainan.

No comments:

Post a Comment