Ulam
merupakan gelaran kepada tumbuhan yang dimakan secara mentah, dicelur, atau
direbus sebelum dimakan bersama nasi. Ulam juga biasanya dimakan bersama dengan
perasa seperti budu, cencaluk, atau sambal belacan. Selain dimakan sahaja, ulam juga boleh dibuat
kerabu dan sayuran.
Ulam diambil
dari berbagai-bagai bahagian tumbuhan yang boleh dimakan. Ini termasuklah
pucuk, daun, umbut, biji, buah, ubi dan bunga.
Di Malaysia
terdapat lebih daripada 120 jenis tumbuhan telah dimakan sebagai ulam yang
terdiri daripada tumbuhan kecil dan melata seperti pegaga sehinggalah kepada
pokok-pokok renek dan pokok- pokok besar jenis saka seperti petai, jering dan
dan kerdas.
Ulam
biasanya mudah dijumpai tumbuh dan didapati di sekitar rumah sahaja. Pokok-pokok
ulam juga mudah untuk ditanam dan dijaga.
Ulam-ulaman
mengandungi pelbagai khasiatnya yang tersendiri. Kebanyakan ulam bersifat dapat
mencegah dan merawat pelbagai jenis penyakit.
Dapat kita
lihat pada generasi lama masyarakat Melayu yang mengamalkan memakan ulam, tubuh
badan mereka sentiasa sihat dan kurang penyakit.
No comments:
Post a Comment