Stevia adalah sejenis herba berasal dari
Paraguay dan digunakan kaum Red Indian sejak zaman dahulu. Penggunaannya
dikatakan mampu membantu meningkatkan kesihatan dan kemudian tersebar di luar
Amerika Selatan berikutan penemuan oleh ahli botani, Antonio Bertoni pada 1887.
Penemuan itu secara
tidak langsung menggalakkan pengguna bertukar ke arah penggunaan gula tanpa
kalori bagi mengurangkan beban penyakit terutama mereka yang sukar mengawal
pengambilan gula.
Komponen pemanis utama dalam daun stevia juga
dikatakan mempunyai kesan antioksidan, antimikrob dan antikulat.
Antara negara yang mengusahakan tanaman
stevia secara komersial termasuk Brazil, Paraguay, Kanada, Australia, Jepun,
China, India, Taiwan, Korea dan Thailand.
Keunikan stevia yang menawarkan kemanisan tanpa kalori membolehkan banyak penyusaha industri kecil dan sederhana (IKS) mengembangkan industri berkaitan herba manis inil Di pasaran tempatan terdapat banyak produk yang dijual dalam bentuk larutan stevia.
Keunikan stevia yang menawarkan kemanisan tanpa kalori membolehkan banyak penyusaha industri kecil dan sederhana (IKS) mengembangkan industri berkaitan herba manis inil Di pasaran tempatan terdapat banyak produk yang dijual dalam bentuk larutan stevia.
Larutan stevia dititiskan ke dalam air
minuman dalam dos tertentu sebelum dikacau. Rasa manis minuman akan dirasai
lambat sedikit kerana kelarutan stevia dalam air adalah sangat perlahan.
Stevia yang diluluskan dalam Akta Makanan
untuk dijadikan sebagai pemanis dan pengganti gula pasir adalah ekstrak stevia.
Kemanisan yang terhasil daripada daun stevia
ini adalah 200 hingga 300 kali lebih manis berbanding gula tebu.
Namun demikian, ia tidak mengandungi kalori,
karbohidrat, lemak dan kolesterol.
Setiap jenis stevia digunakan mempunyai
khasiat tersendiri dan bukan saja boleh digunakan dalam minuman, malah ditambah
dalam masakan.
No comments:
Post a Comment