Friday, 21 October 2016

KUAT MAIN HINGGA KATIL PATAH

Main kuat sampai katil patah. Peristiwa ini berlaku pada malam pengantin baru tentu buat orang tersenyum. Lucu dan terharu dengar cerita pasti panas ini. Pertama kisah ini benar berlaku masa kenduri kahwin sepupu Ali. Memang riuh jadinya. Kata orang, kisah yang tidak mungkin dapat dilupakan.

Seperti biasa, apabila kenduri kahwin diadakan, semua sanak saudara dekat dan jauh semua pulang berkumpul di rumah datuk Ali. Masing-masing membawa pulang anak kecil. Masa itu musim cuti sekolah.    

Memang kanak-kanak suka main. Mereka tidak melepas peluang untuk bergurau senda dan macam-macam permainan dengan sepupu sepapat yang sudah lama tidak bertemu. 

Budak-budak bukan kisah apa di mana tempat bermain. Asal boleh main, tidak kira atas katil, bawah katil, tepi katil dan sebagailnya. Semakin dilarang, lagilah mereka kuat bermain.

Paling mereka suka bermain ialah di atas katil. Bukan apa, kerana ada tilam dan seronoklah mereka melompat-lompat. Kerana terlalu kuat bermain di atas katil, sampai katil patah. Riuh dan terkejut semua orang. Nasib baik tidak ada yang cedera. 

Jadi, kalau tidak mahu katil patah, jangan main kuat-kuat. 

No comments:

Post a Comment