Friday, 20 January 2017

KHASIAT KACANG MIOR BENDI



Bendi juga dikenali kacang lendir kerana ia mempunyai lendir apabila dipotong.  Di Kelantan ia dikenali kancang mior.  Tumbuhan yang berasal dari Sri Lanka itu,  kini ditanam di seluruh dunia terutamanya di kawasan tropika.  Bendi juga dikenali sebagai okra, gumbo, lady's finger.  Nama latinnya ialah Hibiscus ensculentus.


Bandi mudah ditanam menggunakan biji benih.  Ia boleh ditanam di atas tanah biasa atau di dalam pasu. Banyak orang menjadikan ia tanaman hiasan di kawasan rumah selain untuk mendapat buahnya dibuat sayur.
 

Kacang bendi mempunyai khasiat yang banyak iaitu tenaga, protein, lemak, karbohidrat, serat, kalsium, fosforus, besi, natrium, beta karotena, vitamin B1, B2, niasin, dan Vitamin C. 

Bendi akan mula berbunga dan berbuah kira-kira 8 hingga 12 minggu selepas disemai.  Pokok akan terus berbuah sekurang-kurangnya selama 2 bulan. 

Untuk rasa yang paling enak, petik buah apabila ia mencapai panjang 5 cm atau 2 inci.  Bendi saiz ini lembut dan enak dimakan.  Jika dibiarkan lebih lama, buahnya berserat dan tidak enak untuk dimakan.  Tambahan pula lendirnya menjadi bertambah ketika dalam proses semakin matang dan kemudian kembali berkurangan apabila telah matang.

Anda juga boleh makan bunga bendi sebagai salad atau ulam. 

Jangan biarkan buah bendi matang di pokok kecuali jika anda ingin dapatkan benih.  Ini kerana jika buah matang di pokok, pokok tersebut tidak akan menghasilkan buah yang banyak.

Kacang bendi mempunyai khasiat yang banyak iaitu tenaga, protein, lemak, karbohidrat, serat, kalsium, fosforus, besi, natrium, beta karotena, vitamin B1, B2, niasin, dan Vitamin C. 

Biasanya kancang mior dimasak kari selain dibuat singgam atau dicampurkan dalam masakan lain seperti gulai ikan dan daging.  Kacang bendi muda juga amat sesuai dijadikan ulam dicicah dengan budu dan belacan. 

Khasiat Bendi
- Membantu perkembangan otak, menguatkan daya ingatan 
-  Menyembuhkan kudis dan bisul 
-  Rawatan sakit kerongkong
- Menyejukkan dan melembutkan kulit.
- Mencuci hati.
- Menstabilkan kandungan gula dalam darah.
- Membantu melicinkan bahagian dalam usus besar.
- Rawatan kencing manis. 
- Membantu memudahkan proses bersalin. 
- Membantu mengelakkan sembelit terutama di kalangan warga tua.
- Ia juga membantu pertumbuhan bakteria baik dalam saluran usus.
- Baik untuk mengatasi murung, keletihan atau rasa tidak selesa/sihat.
- Ia juga boleh membantu merawat ulcer dan mengurangkan kekejangan pada sendi.
- Sifatnya yang beralkali membantu menutralkan asid dalam badan. 
- Membantu mengurangkan masalah penghadaman

No comments:

Post a Comment