Banyak kegunaan serbuk tawas. Dalam Kitab Al-Qanun Fit Tibb (The Canon of Medicine), Ibnu
Sina telah menyatakan pelbagai kegunaan tawas. Antara kegunaan adalah untuk
menghentikan pendarahan, merawat luka dan mencuci mulut melalui perkumuran.
Tawas turut digunakan berkaitan dengan makanan. Tawas
digunakan untuk mengawet sumber makanan seperti ikan dan daging untuk tahan
lama. Fungsinya sama dengan garam.
Tawas digunakan untuk memberi 'kesegaran' kepada buah yang
dijeruk. Keadaan buah lebih tahan lama dan kekal segar.
Ikan dan daging yang direndam seketika (beberapa minit dalam
air tawas) menjadi lebih segar, kenyal, kurang bau hanyir dan lebih putih.
Kuah yang dicampurkan dengan sedikit serbuk tawas membolekan
ia disimpan lebih lama atau lambat basi.
Serbuk tawas juga dimasukkan ketika memasak bubur, nasi, ketupat
dan sebagainya agar kelihatan putih dan 'bercahaya'.
Kegunaan
tawas sebagai bahan aditif makanan diperakui selamat oleh Food and Drug
Administration Amerika Syarikat.
Namun
perlu diingat, apapun bahan yang digunakan, tetap memberi kesan buruk jika digunakan
secara berlebihan. Contohnya penggunaan gula dan garam berlebihan memberi kesan
buruk.
Secara
ukuran atau kadar penggunaan tawas ialah mengikut kadar biasa kita menggunakan
garam.
Dapatkan tawas secara dalam talian.
Mudah cepat murah.
Klik palutan di bawah.
1 kg tawas ketul - https://shope.ee/3L1reLL9hM
1 kg tawas hancur - https://shope.ee/6fHzfY8JPi
1 kg tawas serbuk kasar - https://shope.ee/2q5XEWGgn2
1 kg tawas serbuk halus - https://shope.ee/B4pskwQEs
5 kg tawas serbuk kasar - https://shope.ee/20WU4FzPVM
No comments:
Post a Comment