Sunday, 28 July 2019

KHASIAT KULIT KAYU MANIS UNTUK KESIHATAN DAN KECANTIKAN

Kulit kayu manis atau yang diproses menjadi serbuk kulit kayu manis kaya dengan pelbagai khasiat. Banyak digunakan sebagai herba rempah ratus untuk masakan dan perubatan.

Kegunaan kayu manis sebagai rempah ratus sajak beribu tahun lagi dan tercatat di dalam Kitab Bible.

Kegunaan kayu manis memang sinonim dengan masakan orang Melayu sejak dulu kala. Bahan kayu manis banyak digunakan untuk masakan 'desserts' seperti membuat kek, puding susu-beras, coklat dan sebagainya. 
 
Kayu manis sebagai rempah digunakan dalam masakan daging, daging kambing dan sebagainya. Ada yang menggunakan untuk campuran minuman seperti dengan kopi, koko, wain dan coklat.

Kebaikan dan khasiat kulit kayu manis:
- Mempunyai bahan antifungal dan antibakteria.
- Mengawal jangkitan kuman.
- Mambantu masalah ketidakhadaman makanan.
- Menurunkan paras gula dalam darah.
- Menurunkan kadar darah tinggi.
- Menurunkan kadar kolesterol.
- Mengurangkan batuk.
- Membuang lendir dalam tekak.
- Melegakan masaalah cirit birit.
- Melegakan muntah-muntah dan pening kepala akibat keracunan makanan. 
- Merawat kekejangan urat perut.
- Mengurangkan masalah sakit jantung.
- Mengurangkan resiko kanser.
- Antioksidan mengurangkan kerosakan radikal bebas.
- Memperlahankan proses penuaan.
- Mengurangkan jangkitan pada kulit.
- Diguna bersama madu untuk mendapatkan kulit yang sihat.
- Meningkatkan pengaliran darah.
- Membantu menurunkan berat badan.
- Sebagai ejen antimikrob, antibiotik, antikulat dan antivirus semula jadi.

No comments:

Post a Comment