Khasiat
ketam nipah dipercayai mampu mengubati deman denggi untuk meningkatkan bilangan
platlet darah. Ketam nipah mengandungi khasiat vitain A, B, Bm dan B 12 serta
mineral zink dan tembaga.
Isi
ketam nipah segar memang sedap. Selain dibakar, ketam nipah sedap dimasak gulai
lemak cili api, tomyam dan sup. Kalau direbus ‘kosong’ dan dicicah dengan
sambal kicap memang terangkat.
Dinamakan ketam
nipah atau nama saintifiknya Scylla olivacea kerana habitat ketam ini banyak
hidup di kawasan banyak pokok nipah dan hutan bakau di tepi sungai berlumpur.
Ketam nipah juga
dikenali ketam bakau atau ketam lumpur.
Dalam persekitaran
semula jadi, ketam nipah hidup di muka muara sungai yang berlumpur. Keluar
mencari makam terdiri ikan dan hidup air lain termasuk siput.
Ketam
nipah membiak secara bertelur. Ketam nipah adalah dari spesis "carnivor'
atau ganas. Sebab itu, ketam nipah sukar ditangkap. Ketam nipah yang telah
ditangkap perlu diikat sepitnya dengan tali raffia.
Ketam nipah spesies
bersembunyi di lubuk dan sukar untuk menangkapnya. Perlu ada kemahiran untuk
menangkap ketam nipah dengan menggunakan alat tangkul atau dipanggil juga
bento.
Tangkul akan
diletakkan umpan menggunakan ikan segar biasanya tenggiri, tamban atau kembung.
Umpan ikan segar akan menarik ketam nipah keluar dari lubuknya.
Ketam nipah akan
masuk ke dalam tangkul dan terperangkap. Setiap tangkul boleh memerangkap
beberapa ketam nipah pada satu-satu masa.
No comments:
Post a Comment