Proses penghasilan
nira nipah perlu mengikut langkah yang dilakukan secara tradisional. Nira atau
juga dipanggil tuak nipah dihasilkan atau diperoleh dari tandan buah nipah yang
telah tua. Ini berbeza dengan tuak kelapa yang diperoleh dari mayang muda
kelapa.
Pokok nipah matang
mengeluarkan tandan yang di bahagian hujungnya terbentuk bunga. Bunga membesar
dan menghasilkan buah secara setompok rapat-rapat yang kelihatan seperti bulat.
Saiz tandan nipah
akan membesar selari dengan pembesaran buah nipah. Tandannya mampu menampung
berat buah nipah yang semakin berat apabila buah menjadi matang. .
Tandan nipah yang
ingin diambil nira nipah perlu dicuci dengan membuang semua kulit tandannya
apabila buah nipah mencapai tahap matang.
Tidak semua tandan
nipah melentur ke bawah walaupun buahnya berat. Jadi, tandan yang berkedudukan
menegap perlu dilenturkan ke bawah dengan cara dipukul menggunakan kayu.
Bahagian tandan
yang telah buang kulit perlu diselaputi dengan lumpur untuk mengelak ia
mengalami kekeringan.
Bahagian tandan
akan dipotong atau diparas apabila buah telah matang. Tandan yang telah
dipotong akan menitiskan nira nipah. Pada peringkat awal kelajuan titisan agak
perlahan. Jadi, ia dibiarkan jatuh ke tanah tanpa ditadah.
Setelah beberapa
hari baru air nira nipah galak keluar dan proses menadah air nira dilakukan
dengan meletakkan tukil di hujung bahagian dipotong. Dahulu tukil diperbuat
daripada buluh. Namun sekarang ini botol plastik atau bekas plastik digunakan
kerana lebih mudah dan bersih.
Nira nipah biasanya
keluar laju pada sebelah malam. Setiap tandang nipah boleh mengeluarkan nira di
selama sebulan hingga tiga bulan mengikut jenis pokok nipih yang ukuran panjang
tandannya berbeza. Semakin panjang tandan, semakin lama tempoh dapat
mengeluarkan nira nipah.
Pengeluaran nira
nipah kini dilakukan secara kormesial atau ladang. Terdapat pengusaha nira
nipah yang memprosesnya menggunakan mesin khas. Nira nipah yang diproses lebih
tahan lama dan bersih
No comments:
Post a Comment