Selera
bulan Ramadan memang pelik. Macam-macam jenis makan timbul musim puasa yang
biasa tidak dipeduli pada bulan-bulan lain. Bubur lambuk, tahi itik, jala mas,
buah tanjung, lompat tikam, serabe, kerbau berguling dan macam-macam lagi.
Satu lagi kuih yang
timbul musim Ramadan ialah kuih ‘selak pintu’ atau papudak, sejenis kuih
tradisional masyarakat Banjar. Dalam bahasa Banjar kuih ini dipanggil ‘sunduk
lawang’ atau dalam bahasa Melayu selak atau palang pintu berikutan bentuknya
yang memanjang seperti kayu selak pintu rumah zaman dulu kala.
Kuih papudak antara
juadah kuih manis yang jarang dijual berikutan pembuatannya yang rumit. Bahan
kuih papudak itu hanya menggunakan adunan tepung gandum, santan, gula, air daun
pandan dan sedikit garam. Mudah sahaja untuk membuatnya.
Yang rumitnya proses
membuat kelongsong daun pisang daripada menggulung, mengisi dan merebus yang
memerlukan ketelitian. Saiz biasa kuih selak pintu kira-kira 15 sentimeter.
Kelongsong daun pisang itu mesti boleh menampung adunan cair yang dituangkan ke
dalamnya. Itu yang rumitnya.
Kuih papudak yang
enak perlu lembut apabila siap direbus dan sedikit bergoyang ketika dibuka
untuk dimakan. Hanya daun pisang nipah dan kapas sesuai dibuat kelongsong kuih
papudak berikutan daun pisang yang lain membuatkan adunan kuih itu menjadi
pahit apabila direbus.
Daun pisang juga
perlu direbus atau dilayur sebentar sebelum dapat diisi ke dalam kelongsong
kerana jika tidak daun pisang pecah ketika digulung.
No comments:
Post a Comment