Saturday, 6 May 2017

BUAH TERAJAN ASAL NAMA BUKIT MERTAJAM

Buah terajan rasanya kelat-kelat manis. Pokok ini banyak tumbuh sekitar kawasan kampung. Buah terajan (nama di Kelantan dan mungkin juga di tempat-tempat lain ikut dailek masing-masing) memang mudah tumbuh di kawasan rumah. Nama rasmi pokok ini ialah mertajam atau nama sainstifiknya Erioglossum rubiginosum.

Nama pokok mertajam dikatakan asal usul nama Bukit Mertajam di Pulau Pinang.  Pokok ini mencapai ketinggian antara 5 hingga 12 meter. Ia mempunyai daun pinat 4 hingga 6 pasang. Saiznya besar iaitu lebih kurang 5cm dan mempunyai reramput halus serta peruratan pinat.

Bunganya berwarna putih, bentuknya bulat dan berpetal 4. Buahnya kecil, berwarna kuning semasa muda dan bertukar menjadi merah dan kundang gelap bila matang.

Diakui kini pokok mertajam semakin sukar ditemui dan dikategorikan sebagai pokok nadir. Justeru, generasi muda hari ini mungkin tidak pernah melihatnya, apatahlagi memakain buah yang 'lazat' dan mendapat sambutan pada masa dahulu. 

Selain buahnya yang enak dimakan, daun mertajam dikatakan boleh hilangkan jerawat dan tidak meninggalkan sebarang kesan parut. Ia juga digunakan untuk merawat luka tanpa meninggalkan parut.

No comments:

Post a Comment