Monday, 12 June 2017

KETAM KAYU



Kalau disebut ketam tentu sekali kita membayangkan sejenis hidupan air yang berkulit luarnya keras, berkaki sepuluh dan bersepit. Hidupan yang mendapat sambutan ramai sehingga harganya boleh mencecah puluhan ringgit sekilogram.

Namun, jika kita buat carian kamus online Dewan Bahasa dan Pustaka dengan menggunakan perkataan 'ketam' yang lebih banyak terpapar ialah alat untuk melicinkan kayu: ketam betina; ketam panjang. berketam (sudah) dilicinkan dengan ketam. mengetam melicinkan kayu dengan ketam. pengetaman 1 perbuatan atau hal mengetam. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

Definisi: sejenis alat untuk melicinkan kayu (papan dan lain-lain); jenis-jenisnya: ketam betina, ketam lidah, ketam panjang, dan lain-lain; ketam golek sejenis ketam yang digunakan untuk melicinkan bahagian tepi dan permukaan kecil kayu yang cembung; ketam pangkas sejenis ketam untuk melicinkan hujung kayu secara melintang ira, biasanya sangat berguna untuk membuat kerja pertu­kangan yang kecil; ketam pelicin sejenis ketam yang digunakan untuk melicinkan permukaan kayu; berketam (telah) dilicinkan dengan ketam, diketam: papan tidak ketam; mengetam melicinkan kayu dengan ketam; pengetaman 1. kerja mengetam (papan dan sebagainya);  (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Memang generasi sekarang kurang mengenali ketam kayu.  Pertamanya kerana kegunaan ketam telah dilakukan oleh mesin walaupun mesin itu sebenarnya juga masih dipanggil ketam. Keduanya, kerja-kerja kayu ini semakin kurang kerana bahan binaan rumah sekarang ini lebih banyak menggunakan batu bata dan besi. Ketiganya, kerja-kerja kayu kini dilakukan di bengkel, berbanding dulu dibuat di tempat di mana rumah dalam proses pembinaan.

Pada masa dulu, proses mengetam kayu memang antara aktiviti paling banyak dilihat di tempat rumah dididikan. Kayu diketam bukan saja untuk melicinkan permukaan, tetapi juga untuk 'membetulkan' kedudukan permukaan kayu. Ia juga proses untuk 'membuang' sedikit permukaan kayu tanpa menggunakan gergaji.

Ketam kayu tradisional bentuknya ringkas.

- Bahagian utama ialah blok ketam atau badan ketam. Bahagian utama ini berbentuk balok ukuran sekitar 25 x 7,5 x 5,5 cm dengan bahagian dasar sangat rata dan halus. Badan ketam diperbuat dari kayu yang terbaik atau keras.

Pada bahagian tengahnya dilubangi sedemikian rupa untuk mata pisau beserta pasak pengunci.

- Batang pegangan atau tangan ketam: Terdapat lubang melintang di tengah blok ketam untuk menempatkan batang kayu sebagai pegangan. 

- Mata pisau utama:
Mata pisau selebar sekitar 44mm menjadi bagian penting untuk ketam kayu.

- Pisau penebal
Berfungsi untuk mengatur ketebalan serutan. Plat pisau ini terhubung dengan pisau utama dengan sekrup yang dapat menentukan kedudukan pisau penebal terhadap pisau utama.

- Pasak pisau untuk mengetatkan kedudukan pisau terhadap blok ketam.


No comments:

Post a Comment