Permintaan susu kambing untuk tujuan
kesihatan semakin meningkat. Orang ramai semakin yakin dengan kebaikan dan
khasiat susu kambing.
Susu kambing adalah makanan
penyembuhan yang terbaik bagi membina otak, sistem saraf dan mental.
Susu kambing mengandungi segala vitamin, mineral, protein dan lemak yang
penting bagi pertumbuhan jaringan otak, enzim dan neurotransmiter sekali gus
memberi tenaga untuk otak.
Susu kambing juga adalah yang terbaik
untuk menghasilkan semula sel-sel di dalam badan bagi memulihkan kesihatan
seseorang.
Kebaikan susu begitu diangkat sehingga
di dalam riwayat Imam al Bukhari diceritakan bahawa ketika peristiwa Israk
Mikraj, Jibril yang menghidang susu dan arak kepada Rasulullah SAW
telah memuji pilihan Baginda iaitu susu. Jibril berkata: “Segala puji bagi
Allah yang telah menunjukkan engkau kepada fitrah. Seandainya engkau
memilih khamar, nescaya binasalah umatmu.”
Walaupun tidak dinyatakan susu apa
yang dihidang kepada Baginda ketika itu, namun cukup jelas bahawa
Allah telah memberi nikmat yang besar kepada manusia melalui susu dan
meminum susu juga menjadi sunnah Rasulullah SAW. Begitu dekatnya susu
dengan manusia sehingga susu adalah sebahagian dari fitrah manusia.
Susu kambing paling menjadi kegemaran
Rasulullah SAW terutamanya yang diminum terus selepas diperah. Keistimewaan susu kambing adalah pada nutrisinya yang dua kali
ganda lebih baik berbanding susu lembu. Malah kehebatan susu kambing
ternyata sama tandingnya dengan susu ibu. Bayi yang minum susu ibu dan
susu kambing ternyata memiliki sistem imunisasi yang lebih kuat, lebih
cerdas dan pintar berbanding dengan anak-anak yang diberi susu lembu atau susu
ibu sahaja.
Selain itu susu kambing juga ternyata
boleh diminum oleh semua peringkat umur kerana tidak menyebabkan alahan
dan keradangan seperti susu lembu. Partikel lemaknya yang lebih kecil
menjadikan susu kambing ternyata lebih mudah dihadam berbanding susu
lembu.
Susu
kambing sering disamakan dengan susu ibu, biarpun tidak mengatakan lebih baik
daripada susu ibu. Susu ibu tetap yang terbaik. Kandungan protein dalam susu
kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu
lembu. Sama seperti susu ibu, pH susu kambing beralkali berbanding dengan susu
lembu yang asidik. Susu kambing dapat meneutralkan asid dalam perut dan
mengujudkan persekitaran yang lebih beralkali yang baik untuk sistem
penghadaman.
Susu
kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan,
antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi antibodi untuk merawat penyakit
gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga batin, sakit
jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan
gigi serta berbagai lagi penyakit kerana susu kambing merupakan makanan
tambahan yang baik untuk kesihatan.
Antara kelebihan lain susu kambing ialah:
- Bersifat alkali
- Tidak menyebabkan alahan.
- Membantu sistem penghadaman.
- Membantu sistem imunisasi tubuh.
- Meningkatkan daya kepekaan,
penumpuan dan ingatan.
- Menguatkan jisim tubuh yang sihat.
- pH susu kambing beralkali berbanding
susu lembu yang berasid.
- Molekul lemak dalam susu kambing
lebih halus dan mudah dihadam.
- Kandungan asid lemak rantaian pendek
lebih tinggi.
- Tidak mengandungi protein kompleks
yang menyebabkan alahan.
- Proses pencernaam untuk susu kambing
hanya 20 minit saja, berbanding susu lembu memerlukan lebih 2 jam.
Mengeluarkan dan
mengaktifkan banyak hormon:
- Membolehkan penggumpalan darah.
- Mengekalkan ketampanan otot dan
mengawal pengucupan.
- Menstabilkan dan menyelenggara
membran sel.
- Membolehkan saraf berfungsi dengan
baik.
- Mengawal degupan jantung.
- Boleh mengurangkan kejadian kanser
kolon.
- Menyingkirkan toksin dalam kolon.
- Menurunkan tekanan darah.
- Memperbaiki ketegangan dan tidur
yang selesa.
- Membantu mencegah penyakit gusi
dan keretakan akibat tekanan
Keajaiban
susu kambing untuk kesihatan:
- Merawat kencing manis.
- Sakit jantung.
- Sakit darah tinggi.
- Gestrik.
- Asma.
- Akut anemia.
- Tulang belakang reput.
- Angin ahmar.
- Insomnia.
- Kebas kaki dan tangan.
- Migran.
- Semput.
- Masalahan keletihan.
- Masalah kulit.
- Masalah ketika mengandung dan
kelahiran.
- Masalah susah buang air besar.
- Merawat buasir.
Antara kebaikan lain
susu kambing ialah:
-
Tidak menyebabkan alahan.
-
Membantu sistem imunisasi tubuh.
-
Bersifat alkali.
-
Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan.
-
Membantu sistem penghadaman.
-
Menguatkan jisim tubuh yang sihat.
-
Tidak mengandungi protein kompleks yang menjadi penyebab utama alahan.
Kandungan gizi dalam
susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:
- Lebih
Protein 2.1 kali ganda.
-
Lebih Kalsium 2.2 kali ganda.
-
Lebih Zat Besi 2.0 kali ganda.
-
Lebih Potasium 2.1 kali ganda.
-
Lebih Vitamin A 3.8 kali ganda.
-
Lebih Garam Galian 2.0 kali ganda.
No comments:
Post a Comment