Sunday, 28 July 2019

KUIH TEPUNG PELITA BEKAS DAUN PISANG

Kuih tepung pelita antara kuih popular di Kelantan. Tidak pasti pula mengapa namanya kuih tepung pelita atau lebih kerap disebut tepung pelita. Tepung pelita tidak pula nampak seperti atau iras-iras pelita.

Seperti kebanyakan kuih di Kelantan, tepung pelita juga tergolong jenis kuih manis. Satu lapisan air gula terdapat di bahagian bawah bekas yang menjadi 'penentu' kuih itu sedap atau tidak. Lebih tepat lagi orang memakannya puas atau tidak.

Tepung pelita ada tiga lapis iaitu di atasnya santan, tepung beras dan air gula. Ia dimasukkan ke dalam bekas yang diperbuat daripada daun pisang. Bekas itu berbentuk empat segi sama.

Proses membuat bekas adalah paling rumit. Daun pisang yang digunakan mesti jenis tebal dan tidak mudah koyak. Sebelum dibentuk menjadi bekas terlebih dahulu perlu dilayur atau dibirkan lembut. Kalau tidak, daun itu mudah koyak.

Bekas itu disematkan dengan lidi. Tetapi sekarang ini banyak yang menggunakan besi staples. Jadi, ketika makan kena beringat jangan besi itu tertanggal dan ditelan bersama.

Untuk lebih mudah sekarang ini tepung pelita dimasukkan ke dalam bekas plastik. Mudah dan senang untuk dibawa ke mana-mana.

Namun keaslian bekas menggunakan daun pisang masih menjadi pilihan pembuat yang mementingkan citarasa pembeli. Ada pembeli tidak akan membeli tepung pelita jika tidak ada yang dibubuh di dalam bekas daun pisang.

Aroma daun pisang menjadikan ia amat unik dan menjadi faktor penarik peminat tepung pelita. Mereka sanggup membayar lebih untuk mendapatkan tepung pelita di dalam bekas daun pisang.

No comments:

Post a Comment