Petai kini bernilai tinggi. Harga
petai dianggap tinggi. Puncanya bekalan petai kini berkurangan, sedangkan
permintaan meningkat dan masih tinggi. Petai mendapat permintaan tinggi
disebabkan ada peminat setia yang menjadikan petai sebahagian menu hidangan
sekeluarga.
Petai adalah tumbuhan semulajadi
yang tumbuh meliar. Petai tumbuh di hutan mahupun di kawasan kampung. Mudah
kata, petai tubuh sendiri tanpa ditanam. Namun, banyak kawasan hutan telah
diteroka. Turut menjadi mangsa adalah pokok petai. Biarpun ada petani mula
menanam petai dan dikomersilkan, bekalan petai masih belum mencukupi disebabkan
permintaan yang tinggi.
Petai atau nama sainstifiknya parkia speciosa tergolonga sejenis tumbuhan dalam famili fabaceae yang berasal dari
kawasan Asia Tenggara yang beriklim panas lembap. Petai juga di sesetengah
tempat dipanggil kacang pahit atau pete di Indonesia. Buah petai mempunyai
salut berbentuk papan yang panjang, dengan isi kacangnya yang berwarna hijau terang
serta saiz dan bentuk seperti kacang almond.
Rasanya agak pahit jika dimakan
mentah. Namun, pengemarnya tahu bagaimana hendak jadikan petai jadi sedap
dimakan secara mentah, dibakar, rebus atau celur atau dijadikan jeruk. Buah
petai sering dimakan sebagai ulam.
Biasanya, petai dicicah dengan
sambal untuk dimakan bersama nasi. Biji-biji petai yang dikupas, biasa juga
dimasak sambal tumis bersama udang, ikan bilis dan kerang atau mengikut
kreativiti pengemarnya. Ia juga dicampur dengan sayur untuk digoreng, masak
lemak dan sebagainya.
Petai sama ada ia dimakan mentah,
segar sebagai ulam atau dibuat masakan seperti sambal dan sayuran, ia tetap
akan menaikkan selera kepada peminat petai. Petai elok dimakan bersama kulitnya
untuk mendapat khasiat yang turut terdapat di dalam kulitnya.
Soal rasa tidak timbul masalah
sangat bagi penggemarnya biarpun sedikit pahit.
Malah itulah satu keistimewaan dan kelebihannya. Masalah besar ialah
kesan akibat makan petai.
Orang makan petai akan berdepan
masalah bau air kencing dan najis yang amat busuk yang luar biasa. Tidak kena
gaya, satu rumah mendapat bau tidak menyenangkan.
Bau busuk yang agak kuat yang
keluar dari petai adalah bau gas metana semulajadi yang tersimpan dalam isi
kekacangnya.
Pokok petai merupakan pokok saka
yang besar dan rendang dan boleh tumbuh setinggi 30 meter. Aktiviti menanam
petai masih kurang dipromosikan walau pun kini terdapat petani yang telah
menanam secara monokrop atau bercampur di kebun mereka.
Buah petai terdapat dalam deretan
panjang dan nipis yang dikenali sebagai "papan". Setiap papan buah
mempunyai antara 12 hingga 15 biji benih tersusun memanjang sepanjang buah.
Buah ini, yang panjangnya sehingga 50 sentimeter apabila cukup tua, mempunyai kulit
yang tebal tetapi lembut, benih dan licin berwarna kemerah-merahan.
Pokok petai mula berbunga ketika
berusia lima tahun. Pedebungan pokok ini adalah melalui spisies kelawar. Pokok
petai biasanya ditanam menggunakan biji benih.
Di Malaysia dahulu hanya
orang Melayu yang memakan petai, sesuai ia ulam tradisi masyarakat Melayu di
kampung. Tetapi kini pelbagai bangsa turut menikmati kelazatan dan keistimewaan
khasiat petai. Kaum Cina, India dan pelancong asing turut menggemari petai.
Biarpun, rakyat Malaysia
penggemar petai, tetapi Indonesia dilaporkan pemakan petai terbanyak di dunia.
Di negara tersebut, penanaman petai dilakukan secara dusun atau lebih
meluas.
Di Indonesia
pengeluaran petai secara skala besar dilakukan untuk tujuan eksport dalam bentuk
biji ke negara di mana banyak warganegara Indoseia bekerja, terutama di
negara-negara Timur Tengah.
Keistimewaan petai ialah ia mengandungi tiga gula semulajadi iaitu sukrosa,
fruktosa dan glukosa. Digabungkan dengan serat, petai memberikan, meningkatkan
kadar segera dan berterusan tenaga.
Mungkin banyak yang tidak percaya,
jika dibandingkan dengan apel, petai menyediakan protein 4 kali lebih banyak,
karbohidrat dua kali lebih banyak, tiga kali ganda fosfor, lima kali lebih
Vitamin A dan zat besi, dan dua kali ganda jumlah vitamin dan mineral lainnya.
Berdasarkan kajian, buah petai yang
berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protin dan lemak
yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11
peratus karbohidrat, 71% air, banyak
mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1 dan C.
Kajian yang dibuat di makmal secara
saintifik mendapati, petai mengandungi 0.8183 %
lemak, 5.2% protin, 2.06% karbohiderat, 36,647 kalori, 4.18335 vitamin
C, 25.38% air, 0.95% abu, 22.30 serat
kasar, 0.916 gula, 1.35 ppm kalsium, 842.45 ppm kalium, 7.8 ppm magnesium dan
lain-lain jenis asid lagi.
Sebenarnya kandungan pemakanan biji
petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut
ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan khasiatnya kurang.
Dalam perubatan tradisional Melayu,
biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit
kencing manis, mencuci buah pinggang serta untuk mengeluarkan cacing.
Kandungan klorofil dalam biji-biji
petai berfungsi sebagai agen antioksidan yang baik untuk kulit, memastikan
kesegaran tubuh.
Namun begitu memakan petai pada
kuantiti yang banyak juga tidak baik kerana mempunyai kadar asid amino yang
tinggi yang dapat mengakibatkan komplikasi pada ginjal.
Petua hilangkan bau petai
No comments:
Post a Comment