Makan colek, antara
aktiviti paling popular bagi masyarakat di Kelantan pada bulan Ramadan. Colek
biasanya dimakan selepas umat Islam selesai menunaikan solat terawih mereka. Makan colek sering
dijadikan program untuk bersama ahli keluarga, sesama rakan, persatuan, NGO dan
wadah untuk pemimpin politik mendekati pengundi.
Kebiasaannya colek
mengandungi campuran ayam goreng, organ-organ dalaman lembu seperti paru-paru,
hati, limpa, makanan laut seperti kerang, sotong, udang, buah-buahan dan
sayur-sayuran, serta keropok dan dicampur dengan sos istimewa.
Colek merupakan
hidangan makanan ringan kegemaran masyarakat di Kelantan setiap kali tibanya
bulan puasa. Terdapat banyak restoran di Kelantan terutama sekitar Kota Bharu
menyediakan hidangan colek ini pada sepanjang bulan Ramadan.
Disebabkan sambutan
hangat, banyak restoran yang pada hari biasa menjual pelbagai jenis makanan
harian, akan menukar menu hanya menjual colek pada bulan Ramadan.
Bahkan, ada restoran
yang tidak mendapat sambutan pada bulan biasa menjadi begitu terkenal pada
bulan Ramadan semata-mata kerana colek hingga tidak cukup ruang untuk memenuhi
permintaan pelanggan.
Begitu hebat sekali
sambutan colek di Kelantan yang menjadi satu budaya makan yang paling unik dan
dirindui perantau yang tinggal di luar Kelantan. Mereka akan cuba kembali ke
Kelantan lebih awal bagi memastikan tidak terlepas peluang menyerti 'pesta
colek'.
No comments:
Post a Comment