Thursday, 30 May 2019

KHASIAT SAKTI NA GUARANA

Guarana adalah sejenis tumbuhan memanjat di dahan-dahan tinggi pokok besar yang berasal dari Lembah Amazon, Amerika Selatan.

Mengikut budaya orang asli Amerika, guarana merupakan warisan penting. Mereka menganggap guarana sebagai pokok suci.Ketika pergi memburu, mereka membawa bersama biji guarana untuk dikunyah. Dengan berbuat demikian, mereka tetap cergas biarpun tidak makan apa-apa pada hari keesokannya.

Kajian menunjukkan bahawa biji guarana adalah sumber tenaga utama yang mempunyai fungsi menyembuh yang unik. 

Guarana mempunyai nilai khasiat yang tinggi. Ia dianggap sebagai herba sedia ada yang telah dikenal pasti mempunyai nilai khasiat tertinggi. Ia kaya dengan guaranin, asid amino, bahan galian, vitamin, karbohidrat, tannin dan theine.

Ia sesuai bagi sesiapa sahaja, tanpa mengira jantina atau umur. Tambahan pula, ia mudah diserap oleh badan dan dengan itu menjadi makanan kesihatan fungsian yang dapat bertindak pantas.

Guarana kaya khasiat yang menjadikan ia sebagai buah ajaib digunakan untuk tujuan menjaga kesihatan, sumber tenaga dan penyembuh penyakit.

Antara kebaikan pengambilan guarana ialah berkesan membersihkan saluran darah daripada plag kolestrol.

Guarana juga dapat melambatkan pengeluaran (MAO) dalam badan, membantu melambatkan proses penuaan. Guarana terbukti sebagai pemberi tenaga. mencetuskan mekanisme badan untuk mengeluarkan tenaga dan menghindarkan rasa kepenatan.

Selain itu, guarana mampu menambahkan kesuburan di kalangan pasangan yang berkahwin.

Untuk ibu yang mengandung, guarana dapat mengurangkan mabuk hamil dan menambahkan kandungan hemoglobin dalam darah, berfaedah untuk memastikan jumlah oksigen yang mencukupi dibekalkan kepada janin.

Kepada ibu dalam pantang selepas bersalin, guarana bertindak sebagai penggalak tenaga dan mempercepatkan pembaikan tisu selepas bersalin dan mengecutkan semula rahim.

Guarana juga membantu mengawal pusingan haid dar mengurangkan ketidakselesaan semasa haid seperti pening kepala, kekejangan perut, loya, bengkak dan lain-lain lagi.

Fungsi lain ialah dapat membendung selera jika diambil ketika perut kosong, sesuai bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan.

Secara ringkasnya, guarana dapat menbantu:

- Menghalang saluran darah jantung daripada tersumbat. Guarana mempunyai kesan ke atas platlet darah. Ia dapat menghalangkan saluran darah dari tersumbat akibat pembekuan.

- Memerangi radikal bebas. Radikal bebas dihasilkan dalam sistem saraf, sistem imun dan sistem aliran darah. Radikal bebas ini boleh merosakkan struktur utama sel-sel badan. Guarana boleh menghalangkan radikal bebas dan mencegah berlakunya mutasi sel.

- Mengaktifkan sel-sel dan sistem saraf. Sel-sel otak boleh menyerap asid amino yang terdapat dalam guarana dengan mudah. Hasilnya dapat mempertingkatkan keupayaan otak, memperbaiki tahap kecerdikan, ingatan dan melambatkan penuaan sel-sel otak. Ia mujarab untuk merawat kesan-kesan yang timbul akibat saraf optik yang lemah dan juga angin ahmar. Ia juga dapat melegakan sakit kepala, sakit saraf, sakit sendi, lemah semangat dan simpton-simpton lain.

- Memperbaiki sistem penghadaman. Guarana mengandungi pelbagai jenis enzim yang dapat memperbaiki pergerakan perut dan usus, penghadaman dan penyerapan zat-zat makanan. Ia juga berkesan menghentikan sembelit dan cirit-birit.

- Melindungi hati. Guarana sentiasa mengaktifkan sel-sel hati untuk mencegahkan keracunan makanan, keracunan alkohol, pengerasan hati, asid lemak dan lain-lain. Ia juga berkesan bagi menghilangkan kesan peluh, jerawat, kepenatan, strok panas dan bau nafas.

- Merendahkan kolesterol dan asid lemak. Guarana boleh menguatkan dinding saluran darah, menghalang antherosclerosis, membersihkan ketumpatan darah, membaiki tekanan darah, mengimbangkan glukosa dan mencegahkan penyakti kencing manis. Sistem penjanaan darah yang diperkuatkan dapat memperbaiki aliran darah, melegakan anemia dan menghindarkan kesejukan kaki dan tangan, pening, migrain dan keguguran rambut.

- Menguatkan sIstem imun. Penyelidikan oleh pakar menunjukkan unsur utama yang digunakan untuk menghasilkan antibodi adalah protein. Dengan bertambahnya daya imun, kemungkinan diserang oleh virus akan berkurangan.

- Awet muda. Penduduk di Amazon yang memakan guarana setiap hari tidak menghadapi masalah kulit yang kedut, bintikan merah, mempunyai otot yang lebih tegang dan tidak menghadapi masalah tisu kulit berbentuk sarang lebah dan lain-lain masalah yang berkaitan dengan penjagaan kulit.

Guarana boleh merangsangkan hati untuk menghasilkan HDL yang dapat membantu membersihkan darah yang ada dalam arteri dari kolestrol, menghindarkan rasa lemah dan mengelakkan dari cepat tua.

Guarana merangsangkan metabolisma organ dalaman, menjadikan badan dan otak sentiasa dalam keadaan sihat.

- Melawaskan kencing. Tanin berkesan untuk melawaskan kencing, menguatkan fungsi buah pinggang dan mencegah bengkak-bengkak.

- Menguatkan keupayaan seks. Unsur awet muda dalam Guarana sangat hebat.  Guarana mempunyai keupayaan untuk memperbaiki kekuatan badan dan keupayaan seks. Ini kerana ia mengandungi vitamin B1, zink dan arginin.

- Penjagaan kulit dan kosmetik. Guarana apabila digunakan luaran, zat-zatnya akan meresapkan masuk menerusi kulit, menggalakkan metabolisma kulit, mengecutkan lubang kulit dan membuat kulit kelihatan lembut dan licin.

- Mengurangkan bengkak dan menghentikan pendarahan luaran. Tanin berfungsi membekukan darah dan seterusnya dapat mencegahkan bengkak, bisul dan menggalakkan kadar penyembuhan yang cepat tanpa meninggalkan parut.

- Menghilangkan rasa lapar. Untuk mengurangkan berat badan, memakan guarana untuk jangka masa yang panjang membolehkan seseorang itu rasa ceria tanpa menyebabkan ketagihan kepada guarana.

- Menguatkan badan. Memberi lebih tenaga, lebih kuasa imun, minda yang cerdas, semangat yang lebih baik dan badan yang lebih sihat. Jika dimakan pada waktu malam, ia dapat menguatkan nafsu seks.

Terdapat produk berasaskan guarana yang terkenal di Malaysia iaitu Sakti-Na Amazonas. Dapatkan produk ini secara dalam talian. Mudah, cepat dan murah.  

No comments:

Post a Comment