Mesin mini memproses padi menjadi beras. Teknologi membantu
manusia mudah melakukan sesuatu tugasan atau keperluan. Kebanyakan teknologi
baru bukan sahaja lebih baik dari segi kecekapan berbanding jentera atau mesin
sebelumnya, tetapi juga dari segi ukuran lebih kecil.
Lihat sahaja gambar mesin memproses padi di
atas. Ukurannya kecil dan mudah ditempatkan di kawasan kecil dan senang
dipindahkan dari satu tempat ke satu tempat. Kalau dahulu, sebut sahaja mesin
memproses padi menjadi beras, ukurannya memang besar.
Perlu beroperasi dalam tempat atau kilang yang luas. Paling kecil mesin memproses padi pada masa dahulu memerlukan kawasan 10 meter kali 2 meter. Itu hanya baru untuk meletak mesin.
Perlu beroperasi dalam tempat atau kilang yang luas. Paling kecil mesin memproses padi pada masa dahulu memerlukan kawasan 10 meter kali 2 meter. Itu hanya baru untuk meletak mesin.
Dengan mesin mini memproses padi, hanya
kawasan kecil diperlukan. Sudah namanya mini, kuantiti yang mampu diproses juga
sedikit untuk satu-satu tempoh masa, tetapi sudah dianggap ‘cekap’ dan maksimun
untuk satu ukuran mesin yang kecil dan kos yang rendah.
Tulisan ini bukan ingin mempromosi mesin mini
memproses padi menjadi beras gambar di atas, tetapi bercakap tentang wujudnya
mesin-mesin mini seperti itu. Sebenarnya banyak lagi mesin memproses beras mini
yang ada dipasaran.
Dengan anggaran harga RM2000 hingga RM5000 anda sudah boleh membeli mesin mini memproses padi menjadi beras seumpama ini.
Dengan anggaran harga RM2000 hingga RM5000 anda sudah boleh membeli mesin mini memproses padi menjadi beras seumpama ini.
Pada masa dahulu, lesung hindik
digunakan untuk mengasingkan kulit padi agar menjadi beras. Pada masa dahulu,
padi yang dituai sama ada disimpan tanpa dipisahkan dari tangkai.
Padi yang disimpan bersama tangkai yang diikat dipanggil gemai. Padi yang disimpan bersama tangkai biasa lebih tahan. Selain disimpan bersama tangkai, padi juga disimpan dalam bentuk yang telah dileraikan dari tangkai.
Padi yang disimpan bersama tangkai yang diikat dipanggil gemai. Padi yang disimpan bersama tangkai biasa lebih tahan. Selain disimpan bersama tangkai, padi juga disimpan dalam bentuk yang telah dileraikan dari tangkai.
Biji padi diseliputi kulit.
Untuk mengasingkan kulit, pada masa dahulu padi perlu ditumbuk dengan lesung
padi atau dipanggil lesung hindik. Lesung hindik diperbuat daripada kayu yang
tahan lama. Ia terdiri daripada ibu yang ditanam di dalam tanah. Ibu lesung
menjadi tempat untuk diletakkan beras.
Terdapat satu batang kayu yang
di hujungnya diletakkan alu. Untuk menumbuk beras di ibu lesung, batang yang
bersambung dengan alu akan dipijak dengan kaki dan dilepaskan.
Ketika dipijak, alu akan naik ke atas dan apabila dilepaskan, alu akan jatuh ke dalam ibu lesung yang mengandungi beras. Proses pukulan itu akan menyebabkan kulit beras tertanggal. Beras yang telah tertanggal kulit dipanggil beras.
Ketika dipijak, alu akan naik ke atas dan apabila dilepaskan, alu akan jatuh ke dalam ibu lesung yang mengandungi beras. Proses pukulan itu akan menyebabkan kulit beras tertanggal. Beras yang telah tertanggal kulit dipanggil beras.
Kulit padi dipanggil sekam atau
dedak. Untuk mengasingkan sekam dengan beras, ia perlu ditampi menggunakan
nyiru atau badang.
Lesung hindik biasanya
dikongsikan penduduk kampung. Maknanya tidak semua petani atau penduduk
mempunyai lesung hindik. Tambahan pula, penggunaan lesung hidik tidak digunakan
pada masa sama. Jadi, mudahlah untuk penduduk kampung bergilir-gilir
menggunakan lesung hindik.
No comments:
Post a Comment