Makanan mempunyai pengaruh besar
kepada rutin harian manusia sama ada dari segi jasmani mahupun rohani. Pada
zaman moden ini, kita sering dilalaikan dengan memilih makanan bertujuan
pertumbuhan jasmani saja, tetapi lupa mencari makanan seimbang untuk
pembentukan lahiriah dan rohaniah.
Kita juga perlu berhati-hati dengan
ancaman atau sikap sesetengah pihak yang sengaja mencabar kewarasan dan
sensitiviti umat Islam dalam soal halal haram sesuatu makanan. Hidup dalam
masyarakat berbilang agama seperti di Malaysia ini memerlukan ketelitian
berkaitan halal haram makanan dan juga barang keperluan lain.
Tidak dinafikan, tahap kesedaran dan
sensitiviti umat Islam di negara kita tentang halal haram makanan semakin
meningkat. Ini terutama apabila ada pendedahan berkaitan makanan atau barang
keperluan harian yang bercampur dengan bahan haram pastinya mendapat perhatian
umum.
Sekiranya ada laporan mengenai
makanan bercampur dengan unsur daripada babi seperti minyak babi, lemak babi
dan sebagainya, berita itu mudah tersebar dan mendapat bantahan umum. Isu makanan
bercampur bahan haram boleh menimbulkan rasa curiga dan merenggangkan hubungan
dengan peniaga bukan Islam.
Justeru, pemantauan pihak berkuasa
agama memainkan peranan penting dalam menentukan tahap pematuhan penggunaan
bahan halal bagi mana-mana produk yang dilabelkan halal. Pengusaha makanan
mesti memenuhi keperluan makanan halal jika ia dipasarkan secara terbuka.
Pelabelan halal adalah satu langkah
yang perlu diberi perhatian untuk memberitahu umat Islam tentang makanan yang
halal dan haram dimakan. Label halal tidak cukup dengan tulisan ‘halal’
semata-mata. Senarai bahan-bahan yang terkandung di dalam sesuatu produk
tersebut juga perlu dibuat.
Sememangnya, umat Islam tidak
berkompromi soal makanan haram yang jenisnya jelas dinyatakan diharamkan dalam
agama Islam seperti daging babi dan alkohol. Tetapi, sejauh mana pula tahap
kesedaran mengenai haramnya sesuatu makanan berdasarkan cara atau punca ia
diperoleh?
Makanan dikategori haram atas dua
punca. Pertamanya, diharamkan kerana zatnya. Keduanya, diharamkan berpunca cara
diperoleh yang bertentangan dengan ketetapan syariat. Punca kedua mesti diberi
perhatian kerana banyak individu yang tidak sedar bahawa apa yang dimakan atau
diminum itu adalah haram.
Kepentingan makanan dan minuman yang
mempunyai hubung kait dengan kesihatan hati, jantung dan otak, organ penting di
dalam jasad manusia dalam pembangunan jasmani dan rohani mengikut acuan
berlandaskan lunas Islam.
Dalam istilah perubatan, hati adalah
organ dalam badan yang berwarna perang kemerah-merahan terletak di dalam perut
di bahagian sebelah kanan yang bertugas mengeluarkan hempedu, mengawal
kandungan gula dalam darah, menawarkan kesan keracunan nitrogen, menghasilkan
urea, menyimpan glikogen dan pelbagai tugas lain.
Hati dalam maksud subjektif ialah
perasaan, tingkah laku, kebiasaan, gerak fikiran dan kepercayaan. Hati memberi
kata putus mengenai apa yang perlu dilakukan dalam hidup ini. Jadi, amat
penting hati berada dalam keadaan bersih, tulus dan tunduk kepada perintah
Allah.
Rasulullah bersabda yang maksudnya:
“Di dalam tubuh badan manusia ada seketul daging yang apabila baik daging itu,
maka baiklah seluruh tubuh badan, dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh
jasad, sesungguhnya ia adalah hati.” (Hadis riwayat Bukhari).
Makanan bersih, berkhasiat dan halal
penting yang menghasilkan tenaga untuk meneruskan kehidupan beribadat kepada
Allah. Makanan yang baik lagi halal mampu membentuk keterampilan peribadi
seseorang yang akhirnya akan menyumbang kepada pembentukan ummah terbilang.
Makanan haram, sudah pasti
mendatangkan keburukan sama ada secara biologi, maupun rohani. Secara
rohaninya, makanan haram akan menghilangkan keberkatan hidup. Dosa yang
dilakukan itu menjauhkan diri daripada beroleh reda Allah. Hati yang kotor
sukar mendapat hidayah mencari jalan yang benar dalam kehidupan seharian.
Sabda Rasulullah yang bermaksud:
“Setiap daging yang tumbuh dari makanan yang haram, maka api nerakalah yang
layak baginya.” (Hadis riwayat Tirmizi).
Diharamkan kerana zatnya adalah
makanan yang telah dijelaskan haramnya seperti daging babi, bangkai, disembelih
bukan kerana Allah, arak, mendatangkan bahaya, dan makanan yang bercampur
dengan jenis yang diharamkan itu.
Jenis makanan ini selama-lamanya
diharamkan dimakan oleh orang Islam. Kelonggaran keizinan memakan makanan itu
hanya diberikan ketika keadaan darurat atau terpaksa. Itu pun sekadar jumlah
yang sedikit dan di dalam hati tersimpan perasaan tidak menyukai keadaan
itu.
Firman Allah bermaksud: “Dan barang
siapa yang terpaksa pada (waktu) kelaparan dengan tidak sengaja untuk berbuat
dosa, maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun dan Maha Menyayangi.” (Surah
al-Maidah, ayat 3).
No comments:
Post a Comment