Kulit
manggis atau buah seto banyak manfaat. Kajian saintifik menunjukkan kulit manggis mengandungi
pelbagai bahan bioaktif seperti asid fenolik dan flavonoids yang mempunyai
aktiviti antipengoksida yang lebih tinggi daripada buah naga dan pisang.
Komponen ini penting untuk merendahkan risiko penyakit kanser, kardiovaskular,
dan saraf.
Selain
itu, kulit manggis juga mempunyai sifat antibakteria untuk merencatkan
pertumbuhan bakteria. Satu kajian saintifik yang diterbitkan dalam Journal of
Clinical and Diagnostic Research pada 2017 menunjukkan bahawa kulit manggis
boleh merencatkan pertumbuhan bakteria kerosakan gigi.
Kulit
manggis juga mempunyai komponen fitokimia-mangostin dan mangostin yang
mempunyai aktiviti antikeradangan. Aktiviti antikeradangan sesuatu komponen
adalah sangat penting untuk merendahkan risiko penyakit radang usus, Alzheimer
serta pelbagai jenis kanser dan penyakit kronik.
Komponen
fitokimia yang memberi warna merah ungu kepada kulit manggis adalah antosianin.
Antosianin merupakan pigmen semula jadi yang stabil terhadap haba dan telah
lama digunakan dalam industri tekstil sebagai pewarna dalam pembuatan fabrik.
Pigmen ini juga lebih stabil pada keadaan berasid berbanding beralkali.
Dalam
industri kosmetik, ekstrak kulit manggis juga banyak digunakan sebagai ramuan
asas bertujuan membantu menghaluskan kulit wajah, menghilangkan parut muka
serta mencerahkan kulit wajah yang kusam.
Secara
tradisional, kulit manggis dijadikan masker wajah dengan mengisar kulit manggis
bersama air secukupnya. Ramuan ini boleh disapu pada wajah selama 20 hingga 30
minit atau sehingga kering.
No comments:
Post a Comment