Asam
gelugur (Garcinia Cambogia) atau lebih dikenali dipanggil asam
keping banyak digunakan dalam penyediaan masakan di kalangan orang Melayu sejak
turum temurun.
Asam
gelugur tumbuh meliar di kawasan negara-negara di Asia Tenggara dan India.
Asam keping merupakan antara bahan penting yang digunakan
dalam pelbagai jenis masakan bagi menambah keenakan serta menimbulkan aroma
masakan tersebut.
Asam keping menerbitkan rasa masam dalam
masakan. Apabila bersatu dengan perencah masakan lain akan mewujudkan imbangan
rasa yang enak. Ia biasa digunakan dalam masakan seperti asam pedas, gulai,
tomyam dan laksa selain bertujuan menghilangkan rasa hanyir ikan dalam sesuatu
masakan.
Khasiat
asam gelugur:
Mengurangkan berat badan
Asam
keping ini bertindak untuk menghalang daripada penyerapan karbohidrat daripada
disimpan menjadi lemak. Untuk pengetahuan umum, asam keping ini mengandungi
asid sitrik hydroxy yang juga boleh menyekat selera makan seperti serotonin.
Keupayaannya untuk menurun berat badan adalah sangat besar.
Mengurangkan tekanan darah tinggi dan kencing manis
Air
rebusan asam keping dapat membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dan
penyakit lain seperti kencing manis, Ia dapat mengawal gula dalam darah.
Meredakan sakit gigi
Caranya
adalah mengambil sekeping asam dan kemudian basuh hingga bersih dan lembut.
Tampalkan atau selitkan di celah-celah antara gusi pada bahagian pipi selama 10
minit. Kemudiannya kumur dengan air suam.
Mengecutkan rahim
Amalan
meminum air asam gelugur semasa pantang dipercayai mempercepatkan proses
mengecutkan rahim.
Mengurangi kebuncitan
Minum air
rebusan asam keping yang kering secara berulang untuk dapatkan badan yang
idea. Ia kini digunakan secara meluas untuk produk mengurangkan
berat badan di Eropah.
KLIK DI SINI BELI ASAM KEPING
KLIK DI SINI BELI ASAM KEPING
KLIK DI SINI BELI ASAM KEPING
KLIK DI SINI BELI ASAM KEPING
KLIK DI SINI BELI ASAM KEPING
KLIK DI SINI BELI ASAM KEPING
No comments:
Post a Comment