Nira atau tuak kabung dihasilkan dari pokok kabung. Pokok
kabung sejenis pokok palma. Pokok kabung juga dipanggil pokok enau, pokok aren
dan pokok kantau (kantor). Pokok kabung tumbuh di kawasan lembah mahupun hutan
di bukit.
Nira pokok kabung dihasilkan dari tangkai
atau tandan bunga jantan. Tidak semua tandan pokok
kabung mengeluarkan nira kerana hanya tandan bunga jantan sahaja yang boleh
'dipujuk' untuk mengeluarkan niranya.
Tandan bunga betina pula
tidak akan mengeluarkan nira meskipun dipujuk seperti tandan bunga jantan.
Kerja 'memujuk' mengikut
istilah yang digunakan pemungut nira, iaitu dengan mengetuk batang tandan bunga
jantan secara perlahan.
Sebelum batang tandan
bunga jantan dicantas, batang tandan berkenaan perlu dibersihkan daripada
sebarang sisa kelopaknya. Selepas itu, ia perlu 'dipujuk' dengan
mengetuk-ngetuk batang tandan itu ke arah atas dua kali dan arah ke bawah dua
kali.
Tujuan mengetuk berkenaan
ialah bagi melonggarkan rongga-rongga saluran aliran air nira dalam batang
tandan berkenaan.
Ketukan pula hendaklah
dibuat secara berhati-hati supaya tidak mencederakan batang tandan berkenaan.
Jika ketukan terlalu kuat dan batang tandan tercedera, nira tidak akan keluar.
Setelah tandan dipotong, ia akan menitiskan
air nira kabung. Tukil digunakan untuk menadah nira kabung. Kaedahnya sama
untuk mengumpul nira kelapa dan nira nipah.
Nira kabung yang dikumpul di dalam tukil
perlu dipungut pagi dan petang. Dahulunya tukil dibuat menggunakan buluh,
tetapi kini banyak pengusaha nira kabung menggunakan bekas plastik sebagai
tukil.
Kualiti nira kabung boleh
dikenali berdasarkan warnanya. Air nira kabung berwarna jernih lebih berkualiti
dan sedap rasanya, berbanding yang berwarna agak kemerahan.
Nira kabung dihasilkan
pokok kabung di kawasan tanah kering dikatakan lebih berkualiti berbanding
pokok kabung di kawasan lembah atau tepi sungai.
Nira pokok kabung sama
seperti hasil nira pokok palma lain, bezanyanya hanya dari segi rasa. Yang
dikatakan sama ialah nira pokok kabung boleh dijadikan minuman segar, diproses
menjadi gula kabung dan cuka kabung.
No comments:
Post a Comment