Serondeng Kampung Laut memang terkenal lazat dan berkualiti
tinggi. Jenama ini terkenal di seluruh negara yang dipopularkan oleh perantau
Kelantan di tempat tinggal baharu masing-masing.
Bahkan, jika disebut serondeng Kelantan,
maka tergambar mengenai Kampung Laut yang senonim dengan serondeng. Sedangkan sebenarnya
di Kelantan terdapat tempat lain yang turut menghasilkan serondeng seperti di Kubur
Maras, Pasir Mas dan Machang.
Serondeng atau dalam dialek Kelantan dipanggil 'sambal' merupakan makanan yang dibuat daripada daging (ikan, udang dan sebagainya) yang disiat halus-halus dan dimasak dengan santan dan rempah-rempah
hingga kering.
Memandangkan serondeng telah dimasak
sehingga kering, ia boleh disimpan lama hingga satu tahun.
Serondeng Kampung Laut merujuk
kepada serondeng yang dihasilkan oleh pengusaha di Kampung Laut, Tumpat,
Kelantan.
Sebenarnya, serondeng itu
dihasilkan oleh pengusaha berbeza-berbeza. Di Kampung Laut terdapat
berpuluh-puluh pengusaha serondeng. Mereka menjalankan penghasilan serondeng di
kawasan rumah masing-masing.
Mereka mendapat bimbingan dan
bantuan dari Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA).
Setiap pengusaha biarpun
mempunyai resipi masing-masing, namun tidak banyak bezanya. Kualiti dan kawalan
mutu sentiasa diutamakan oleh pengusaha serondeng di Kampung Laut bagi menjaga
imej dan nama baik Serondeng Kampung Laut.
Jenis serondeng yang dihasilkan ialah serondeng daging lembu (daging tempatan dan import), ayam dan ikan.
Jenis serondeng yang dihasilkan ialah serondeng daging lembu (daging tempatan dan import), ayam dan ikan.
Selain dimakan bersama nasi sebagai
'perisa', serondeng juga dijadikan inti untuk beberapa jenis kuih, terutamanya ketupat
bucu atau ketupat palas. Selain itu ia juga dicampurkan ke dalam bubur, oak dan
makanan dalam bentuk cair.
No comments:
Post a Comment