Wain
adalah satu minuman beralkohol dibuat daripada penapaian jus anggur. Keseimbangan kimia semula jadi bagi anggur adalah seperti mereka boleh menapai
tanpa tambahan gula, asid, enzim atau nutrien lain.
Wain dihasilkan dengan menapai anggur hancur menggunakan pelbagai jenis yis yang memakan gula terdapat dalam anggur dan menukar mereka kepada alkohol.
Wain dihasilkan dengan menapai anggur hancur menggunakan pelbagai jenis yis yang memakan gula terdapat dalam anggur dan menukar mereka kepada alkohol.
Walaupun
buah-buahan lain seperti epal dan buah beri boleh juga ditapai, hasil
"wain" biasanya dinamakan bersempena buah daripada dihasilkan
(sebagai contoh, wain epal atau wain elderberi) dan adalah dikenali pada umumnya sebagai wain buah.
Bir
adalah minuman beralkohol tertua di dunia dan paling meluas diminum serta minuman ketiga paling disukai
keseluruhan selepas air dan teh. Ia dihasilkan melalui mendidih dan penapaian
kanji, kebanyakannya diperoleh dari bijirin, biasanya barli malt. Selain itu,
gandum, jagung dan beras juga digunakan secara meluas.
Kebanyakan
bir berperisa 'hops' yang menambah kepahitan dan berperanan sebagai pengawet
semula jadi, walaupun perisa lain seperti herba atau buah mungkin sekali-sekala
digunakan.
Minuman beralkohol yang menyuling selepas penapaian atau ditapai daripada sumber tidak berkanji seperti jus anggur (wain) atau madu (wain madu) tidak dikelas sebagai bir.
Minuman beralkohol yang menyuling selepas penapaian atau ditapai daripada sumber tidak berkanji seperti jus anggur (wain) atau madu (wain madu) tidak dikelas sebagai bir.
Vodka,
merupakan salah satu daripada arak yang palig popular di dunia. Vodka diperbuat
daripada penapaian bahan-bahan seperti bijian, rai, gandum, kentang, anggur,
atau gula ubi. Ia bersifat jernih, tidak berbau, dan tawar. Ia merupakan arak
neutral yang boleh diadun dan tidak meninggalkan sebarang bau kepada peminum.
Wiski
ialah sejenis minuman beralkohol yang disulingkan ditapai dari lecekan bijian.
Butir-butir berbeza adalah digunakan untuk jenis-jenis berbeza, termasuk barli,
barli malt, rai, malt rai, gandum, dan jagung (jagung). Wiski yang berusia
disimpan dalam tong-tong kayu, yang diperbuat umumnya daripada pokok oak putih.
Tequila
diperbuat daripada tumbuhan Agav yang banyak ditanam di Mexico. Tequila ialah
satu daripada arak-arak yang terpopular di dunia.
Brandy
disulingkan dari buah lecek, kebiasaannya anggur. Dikenali Sebagai "fired
wain" ia menjadi popular untuk beratus tahun. Brandy disimpan lama di
dalam tong-tong oak di mana ia merupakan punca warnanya. Secara tradisinya, ia
diminum selepas makan malam dan sering digunakan sering dalam masak-memasak.
Mengikut
Pertubuhan Kesihatan Sedunia, berpadukan WHO Global Status Report on Alcohol
2004, 2 bilion manusia di dunia meminum arak dan 76.3 juta daripadanya
mengalami masalah-masalah tertentu (diagnosable alcohol use disorders)
berkaitan dengan arak.
Pengambilannya
dalam jangka masa yang panjang dapat merosakkan otak buat selama-lamanya. Di
camping itu, ia juga boleh menyebabkan sakit jantung, radang paru-paru, batuk
kering, barah mulut dan kerongkong, kerosakan dan barah hati serta melemahkan
sistem pertahanan badan.
Di Amerika Syarikat (AS), terdapat 10 sehingga 15 juta penagih arak. Daripada jumlah itu, 4.5 juta adalah dalam kalangan remaja. Jumlah kematian yang disebabkan oleh arak di AS adalah 100 000 orang setiap tahun .
Di Amerika Syarikat (AS), terdapat 10 sehingga 15 juta penagih arak. Daripada jumlah itu, 4.5 juta adalah dalam kalangan remaja. Jumlah kematian yang disebabkan oleh arak di AS adalah 100 000 orang setiap tahun .
Kebanyakan
daripada peminum bir dan wain terdapat di negara-negara Eropah. Arak menjadi
sebab musabab kepada 1.8 juta kematian di seluruh dunia dan di Eropah sahaja ia
menjadi penyebab kepada 55,000 kematian di kalangan golongan muda berumur
antara 15 hingga 29 tahun pada tahun 1999.
Islam
membenci arak justeru segala aktiviti yang berkaitan dengan arak dihukum
sebagai haram. Dalam sebuah hadis yang direkodkan oleh Abu Daud, nabi berkata,
"Allah melaknati arak. (Allah juga melaknati) mereka yang meminumnya, yang
menuangnya, yang menjualnya, yang memerah anggur (untuk di dijadikan arak),
yang membantu memerah anggur itu, pembawanya dan mereka yang menerimanya."
Pada masa dahulu, ramai pakar perubatan berpendapat, arak apabila diminum degan kadar yang sedikit, bermanfaat bagi jantung. Justeru, ramai pakar dalam bidang kardiologi menggalakkan masyarakat meminum wain sebanyak satu hingga dua gelas sehari supaya kesihatan jantung mereka terpelihara.
Namun, kini semakin ramai pakar dan pengkaji mempertikaikan kenyataan ini. Sebagai contoh, June Russel, seorang pendidik kesihatan dan penulis, banyak mengkaji berkenaan bahaya arak.
Dalam artikel beliau bertajuk Deception in Reporting About Alcohol, beliau mendedahkan, pihak media semasa melaporkannya secara yang lengkap. Laporan media sering kali mengabaikan laporan yang menunjukkan minuman arak yang sedikit walaupun tidak begitu berbahaya, namun ia tetap menjejaskan kesihatam seseorang.
Pada masa dahulu, ramai pakar perubatan berpendapat, arak apabila diminum degan kadar yang sedikit, bermanfaat bagi jantung. Justeru, ramai pakar dalam bidang kardiologi menggalakkan masyarakat meminum wain sebanyak satu hingga dua gelas sehari supaya kesihatan jantung mereka terpelihara.
Namun, kini semakin ramai pakar dan pengkaji mempertikaikan kenyataan ini. Sebagai contoh, June Russel, seorang pendidik kesihatan dan penulis, banyak mengkaji berkenaan bahaya arak.
Dalam artikel beliau bertajuk Deception in Reporting About Alcohol, beliau mendedahkan, pihak media semasa melaporkannya secara yang lengkap. Laporan media sering kali mengabaikan laporan yang menunjukkan minuman arak yang sedikit walaupun tidak begitu berbahaya, namun ia tetap menjejaskan kesihatam seseorang.
Mengikut
satu kajian yang dilaporkan dalam British Medical Journal, minuman arak
walaupun dengan kadar segelas setiap hari, mengingkatkan risiko seseorang
mengidap kanser mulut, kerongkong dan esofagus. Di samping itu, mengikut
American Heart Association pada tahun 2001, setiap minuman memberi kesan
negatif kepada otak iaitu otak akan menjadi kecil.
Pada bulan Januari 2002, jurnal New England Journal of Medicine melaporkan, minuman arak mampu mengurangkan risiko serangan penyakit jantung.
Namun dalam Sidang Pengarang jurnal yang sama, Dr. Ira Goldberg (M.D.) mendedahkan mereka yang terlibat dalam kajian ini adalah golongan yang rajin bersenam, banyak mengambil vitamin E, kurang mengambil lemak berbahaya dan tidak menghidap penyakit kencing manis.
Justeru, besar kemungkinan, kesihatan mereka yang baik adalah disebabkan oleh faktor-faktor ini dan bukannya berpunca daripada pengambilan alkohol.
Hal ini diperkukuhkan lagi oleh pakar-pakar dari Universiti Auckland. BBC News Online bertarikh 2 Disember 2005, di bawah tajuk Alcohol's Health Doubted melaporkan kemudaratan berpunca daripada arak adalah lebih banyak daripada kebaikannya.
Penemuan ini adalah berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Dr. Rod Jackson dan rakan-rakannya dari Universiti Auckland.
Pada bulan Januari 2002, jurnal New England Journal of Medicine melaporkan, minuman arak mampu mengurangkan risiko serangan penyakit jantung.
Namun dalam Sidang Pengarang jurnal yang sama, Dr. Ira Goldberg (M.D.) mendedahkan mereka yang terlibat dalam kajian ini adalah golongan yang rajin bersenam, banyak mengambil vitamin E, kurang mengambil lemak berbahaya dan tidak menghidap penyakit kencing manis.
Justeru, besar kemungkinan, kesihatan mereka yang baik adalah disebabkan oleh faktor-faktor ini dan bukannya berpunca daripada pengambilan alkohol.
Hal ini diperkukuhkan lagi oleh pakar-pakar dari Universiti Auckland. BBC News Online bertarikh 2 Disember 2005, di bawah tajuk Alcohol's Health Doubted melaporkan kemudaratan berpunca daripada arak adalah lebih banyak daripada kebaikannya.
Penemuan ini adalah berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Dr. Rod Jackson dan rakan-rakannya dari Universiti Auckland.
Mereka menegaskan, meminum
wain sebanyak satu ataupun dua gelas sehari tidak lagi boleh dianggap satu idea
yang baik. Walaupun kajian-kajian yang dilakukan pada tahun 1970-an dan 80-an
menunjukkan ia bermanfaat bagi jantung namun penemuan terkini menunjukkan
kemudaratannya adalah lebih besar daripada kemanfaatannya.
Pada
bulan November, 2001, Institut Kebangsan Penyalahgunaan Alkohol dan Alkoholisme
AS melaporkan, kerosakan dan kerugian berpunca daripada penggunaan alkohol
berjumlah AS$185 bilion setahun.
Di Britain pula, BBC News bertarikh 17 Ogos,
2001 melaporkan peratus wanita yang mengambil alkohol melebihi kadar yang
diizinkan meningkat sebanyak 50 peratus dalam mass 10 tahun. Golongan remaja
yang berumur antara 11 sehingga 15 tahun didapati meminum alkohol dua kali
lebih banyak dibandingkan dengan tahun 1990.
Laporan
itu juga menunjukkan, setiap seorang daripada empat orang lelaki dan setiap
seorang daripada tujuh orang wanita di Britain meminum alkohol melebihi kadar
yang diizinkan.
Kerugian yang terpaksa ditanggung oleh rakyat kerana kerosakan
dan masalah yang timbul daripada pengambilan arak ini berjumlah lebih kurang
tiga bilion pound sterling setiap tahun. Majalah Time edisi 28 Januari, 2002
pula melaporkan; satu perlima daripada remaja yang berumur antara 15 sehingga
16 tahun di Britain pernah mabuk sebanyak tiga kali dalam mass sebulan.
Kenyataan ini diperkukuhkan oleh Pengerusi Pertubuhan Kaunselor Kaunselor Penyalahgunaan Alkohol dan Dadah Kebangsaan di Britain, Rosa Della-Tolla, yang menegaskan banyak yang memfokuskan berkenaan bahaya dadah dan melupakan alkohol.
Sehubungan itu, Islam tidak membenarkan arak sama sekali dan tidak anggap sebagai penawar walaupun terdapat sedikit kebaikan padanya. Namun, kemudaratannya lebih besar daripada kebaikan.
No comments:
Post a Comment