Buah pauh ringan atau buah mangga rasa masam
ketika masih muda. Cara terbaik untuk makan buah puah muda ialah dengan membuat
jeruk.
Untuk membuat jeruk pauh sama juga dengan
cara membuat jeruk buahan lain seperti jeruk celagi, jeruk kelubi dan
sebagainya.
Buah pauh yang hendak dijeruk hendak masih
muda atau bijinya belum keras. Ini kerana untuk memudahkan proses membelah buah
itu menjadi bahagian kecil bersama-sama dengan bijinya. Bijinya dibuang.
Buah pauh dibelah memanjang dengan ukuran lebih
kurang sama seperti kentang goreng. Ukuran lebih besar pun boleh.
Kalau buah telah tua atau bijinya telah
keras, ia masih boleh dibuat jeruk dengan cara mengambil bahagian isinya sahaja.
Kulit pauh sama ada dibuang atau dibiarkan.
Kalau hendak dibuang kulitnya, ia perlu dilakukan sebelum buah itu dibelah
kecil.
Buah yang telah dibelah kecil itu direndam di
dalam air garam untuk semalaman atau beberapa jam. Buang air garam itu.
Kemudian masukkan buah ke dalam bekas
bertutup. Bubuh air gula. Guna gula kasar pun boleh. Gula itu akan cair dengan
sendiri dan menjadi air jeruk atau kuah. Boleh juga masukkan gula melaka dan
cili untuk menambah rasa.
Tutup bekas dan simpan untuk beberapa hari.
Boleh disimpan pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk.
Berapa hari perlu dijeruk? Terpulang kepada
anda. Biasanya dua atau tiga hari agar air gula meresap masuk di dalam buah
pauh. Buah pauh jeruk akan sedikit nampak kecut apabila air pauh keluar hasil
proses osmosis.
Pauh jeruk boleh disimpan beberapa minggu sehingga berbulan-bulan. Namun,
lebih sedap jika dimakan selepas beberapa hari jeruk. Ketika itu isinya masih
pejal.
No comments:
Post a Comment