Monday 11 March 2019

CARA PROSES MEMBUAT SAGU

Sagu digunakan untuk membuat kuih. Sagu dihasilkan dari hati atau bahagian tengah batang pokok palma seperti batang pokok kabung dan pokok rumbia.

Dengan kata lain, sagu tidak dihasilkan dari pokok yang bernama sagu. Biarpun sagu boleh dihasilkan dari beberapa jenis pokok palma, namun jenis yang paling banyak menghasilkan sagu ialah dari pokok rumbia yang banyak terdapat di Sarawak.

Disebabkan pokok rumbia menghasilkan sagu, maka ramai menamakan pokok rumbia sebagai pokok sagu.

Pokok sagu di Sarawak juga dipanggil pokok mulong. Terdapat ulat yang hidup di dalam batang pokok mulong yang dipanggil ulat mulong atau ulat sagu. Ulat sagu menjadi hidangan lazat masyarakat di Sarawak. Ia halal dimakan oleh orang Islam.

Proses menghasilkan sagu bermula dari menebang pokok rumbia, memotong batang, direndam dalam air sungai, membuat kulit luar, memarut, memerah dan mengasingkan pati dan hampas dan seterusnya pengeringan.

Sagu yang 'siap' biasanya dalam bentuk biji dan serbuk. Sagu menjadi makanan ruji bagi penduduk di kawasan tertentu di Sarawak menggantikan beras.

No comments:

Post a Comment