Dari
India, shisha tersebar ke Iran, Turki, Iraq dan Mesir. Kemudian ia tersebar meluas
ke Asia Tengah dan sebahagian Afrika Utara dan mutakhir ini shisha telah
merebak ke hampir seluruh dunia.
Pada
tahun 1554, Hakim dari Alepo dan Hems dari Damsyik membuka kedai shisha pertama
di Kerajaan Ottoman. Kemudiannya shisha
berkembang di banyak kedai kopi di Turki. Pada masa pemerintahan Murat IV
(1623-1640), shisha mencapai puncak keemasannya dan digunakan oleh majoriti rakyat
Turki.
Di
abad ke-17, shisha mulai dihisap golongan bangsawan bersama alunan muzik, hidangan
mewah dan tarikan gelek di majlis-majis kebesaran. Pada era pemerintahan Raja
Salim III, di abad 19, shisha menjadi produk industri secara besar-besaran
apabila beroperasi kilang gelas di Beykoz oleh Mehmet Dede.
Di
Mesir, pada awal abad ke-20, shisha berkembang menjadi sebahagian dari budaya
kosmopolitan. Kedai shisha paling popular pada awal abad itu adalah Kafe
Jamaluddin al-Afghani dan Kafe El-Fishawi. Pelanggan mereka adalah Abdullah
al-Nadim, pemidato terkenal revolusi Mesir 1919, Saad Zaghlul, perdana menteri
pertama Mesir, serta sastrawan Mesir penerima Nobel 1988, Naguib Mahfouz.
Di
akhir tahun 1980, seorang pedagang tembakau di Mesir mencampur tembakau shisha
dengan sari buah. Langkah ini ternyata membuat shisha mendadak seluruh dunia.
Penggunaan
shisha semakin diminati oleh sebahagian masyarakat. Menurut satu catatan
sejarah, alat shisha ini telah dicipta di India oleh seorang doktor sebagai
satu cara atau alternatif yang dapat mengurangkan bahaya menghisap tembakau.
Menurut
doktor tersebut, asap tembakau yang disedut itu perlu ditapis terlebih dahulu
melalui satu bekas air agar ia tidak mendatangkan bahaya kepada penggunanya.
Maka ramailah orang percaya bahawa ia selamat digunakan berbanding dengan
menghisap rokok.
Kepercayaan
lama ini masih tersebar dan mempengaruhi orang yang baru mengenal atau
menggunakannya hinggalah ke hari ini. Namun sejauh manakah kebenaran
kepercayaan ini? Adakah kemudharatan menggunakan shisha lebih ringan daripada
kemudharatan menghisap tembakau dengan rokok?
Secara
umumnya alat shisha terdiri daripada beberapa bahagian utama iaitu:
(i)
Bahagian kepala (head), yang merupakan sebiji mangkuk (yang diperbuat dari
tanah liat) untuk meletakkan tembakau dan arang.
(ii)
Bahagian badan atau tengah (body), merupakan penghubung antara bahagian kepala
dan bahagian bawah dan kebiasaannya ia diperbuat daripada bahan logam ataupun
kayu.
(iii)
Bahagian bawah yang merupakan sebiji mangkuk air (water bowl/water chamber).
Biasanya ia diisikan dengan air tetapi kadang kala ia juga boleh diisikan
dengan susu, jus buah-buahan ataupun wain. Bekas air ini selalunya diperbuat
daripada kaca.
(iv)
Hos dan alat penyedut (mouthpiece) yang digunakan untuk menyedut asap keluar
daripada alat shisha tersebut. Namun begitu terdapat juga beberapa perbezaan
dalam reka bentuk shisha ini mengikut tempat serta adat penduduk yang
menggunakannya. Sebagai contoh, ada yang mempunyai hos dan alat penyedut yang
lebih dari satu dan boleh dikongsi berdua atau lebih dan juga perbezaan pada
bentuk dan saiz bahagian kepala atau bekas airnya.
Nama
bagi shisha ini juga berbeza mengikut tempat atau negeri. Misalnya di
negeri-negeri di kawasan Mediterranean Timur (Turki, Syria dan lain-lain) ia
dikenali dengan nama narghile, di Mesir dan di sesetengah negeri Afrika Utara
pula ia dikenali sebagai shisha atau goza dan di India ia dipanggil hookah.
Dalam Bahasa Inggeris ianya dipanggil waterpipes tetapi nama shisha lebih
dikenali dan sering digunakan.
No comments:
Post a Comment