Jenis
tanaman kelapa boleh dibahagikan kepada 3 kategori iaitu jenis kelapa tinggi (tall
variety) dan jenis kelapa renek (dwarf variety).
Kelapa juga
boleh kita dibahagikan mengikut warna iaitu secara kasarnya boleh dikelaskan
dalam kategori kelapa hijau (C. veridis), kelapa merah (C.
rubescens) dan juga jenis kelapa kuning (C. eburens).
Buah
kelapa hijau mudah dijumpai di mana lazimnya ia mempunyai pokok yang tinggi dan
buah yang kulitnya berwarna hijau semuanya.
Buah kelapa hijau bersaiz besar di mana
ia sering digunakan dalam masakkan. Airnya juga berkhasiat dan digunakan
sebagai bahan untuk perubatan tradisional seperti sebagai penawar racun,
mengubati muntah-muntah dan juga kepala pening dan pelbagai kegunaan lagi.
Kelapa
kuning pula kebanyakannya adalah dari jenis kelapa renek yang cepat berbuat
dalam masa 3 tahun sahaja di mana ketinggian pokok sekitar 1.0 - 1.5 meter
sahaja.
Buah kelapa kuning lazimnya berbentuk bulat dan bersaiz kecil serta
berwarna kuning dan digunakan sebagai kopra atau kegunaan lain.
No comments:
Post a Comment