Thursday, 6 January 2022

NAMA SETIAP TAHAP KEMATANGAN BUAH KURMA

  
Pernahkah anda terfikir kenapa kurma dipanggil ruthod dan ada pula dipanggil tamar? Apakah ciri-ciri membezakannya?
 
Sebenarnya, beza antara ruthob dan tamar adalah kerana tahap kematangan kurma yang berbeza. 
 
Secara umumnya, kurma mempunyai 5 tahap kematangan: 
 
Tahap 1: Hababauk 
Tahap ini merupakan tahap terawal di mana kurma baharu sahaja mengalami proses pendebungaan. 
Saiz kurma: Sebesar kacang pis 
Warna: Hijau 
Tidak boleh dimakan 
 
Tahap 2: Kimri 
Pada hari ke-16, kurma akan memasuki tahap kedua iaitu dikenali sebagai kimri. Pada tahap ini, bentuk kurma akan makin membesar. 
Saiz: Membesar dan belum mencapai tahap maksimum 
Warna: Hijau, hijau kekuningan 
Rasa: Pahit, masih tidak boleh dimakan 
 
Tahap 3: Khalal/Balah 
Pada hari ke-105, kebiasaannya kurma akan mencapai tahap kematangan ketiga, iaitu, khalal. Pada tahap ini, kurma lebih dikenali sebagai kurma muda dan sudah boleh dimakan. 
Saiz: Mencapai saiz kebiasaan kurma 
Warna: Kuning 
Rasa: Manis-manis kelat 
 
Tahap 4: Ruthob 
Pada hari ke-120 pasca pendebungan, kebiasaannya kurma telah mencapai tahap ruthob dimana kurma sudah mula masak. 
Saiz: Saiz maksimum kurma 
Warna: Coklat 
Rasa: Manis seperti ciku dan rangup 
 
Tahap 5: Tamar 
Pada hari ke-150, kurma telah memasuki tahap terakhir kematangan iaitu tahap tamar. Pada tahap ini, kurma telah masak sepenuhnya dan telah kering. 
Saiz: Kecil berbanding ruthob 
Warna: Coklat 
Rasa: Manis

No comments:

Post a Comment