Friday, 20 January 2017

HADIS FAKTA SAINS BUKTI KENABIANKandungan makalah ini membincangkan mengenai bukti dan dalil bahawa hadis Nabi SAW tidak menyalahi kajian sains dan dapatannya.  Untuk memudahkan kefahaman, beberapa contoh hadis yang berorentasikan sains dan kupusan ulama terdahulu mengenainya disertakan.  Turut dikemukakan ialah kajian sains semasa yang dilakukan oleh pakar perubatan atau bidang berkaitan dengan hadis berkenaan yang membuktikan lagi kebenaran hadis Rasulullah SAW tersebut. 

Perbincangan ini diharapkan dapat membantu dalam memahami secara ilmiah konsep dan kebenaran hadis Rasulullah SAW berkaitan sains yang kini dibuktikan kebenarannya oleh pakar sains moden.  Sesungguhnya, sebagai umat baginda, kita perlu yakin akan kebenaran hadis berkaitan sains, biarpun menyedari bahawa perkara itu satu yang cukup rumit untuk difahami.

Huraian yang diberikan disertai pandangan ulama, dalil, keputusan kajian dan contoh untuk mudah difahami. Sesuai dengan topik membincangkan soal hadis mengenai sains, maka pengukuhan kepada bukti dipetik daripada kajian-kajian sains semasa yang dilakukan oleh pakar-pakar dalam bidang masing-masing. 

Petikan keputusan atau hasil kajian itu diambil dari buku dan jurnal yang berwibawa dalam dunia kajian terkini.

Penulisan ini amat berguna sebagai rujukan asas kepada mereka yang ingin mengetahui mengenai perkara yang dikemukakan. Ia juga diharapkan dapat dijadikan panduan agar tidak menyalahgunakan hadis untuk kepentingan tertentu.

Bukti Dan Dalil Hadis Tidak Menyalahi Kajian Sains.

Hadis Rasulullah SAW tidak hanya meliputi atau berkaitan tauhid, ibadat atau perkara khusus kepada hukum Islam semata-mata.  Bahkan, terdapat banyak hadis yang merangkumi soal ketenteraan, ekonomi, sejarah dan tidak terkecuali ialah berkaitan dengan apa yang disebut kajian sains dan perubatan. 

Kemampuan Rasulullah SAW membicara perkara di luar konteks berkaitan agama, sering diperkatakan oleh pelbagai pihak sama ada yang mempercayainya atau sebaliknya.  Ini kerana yang mempercayainya, mereka yakin bahawa itu adalah keistimewaan Rasulullah SAW yang mana setiap yang diperkatakan oleh baginda merupakan wahyu di Allah SWT sepertimana ditegaskan oleh Allah SWT melalui firman yang bermaksud: “Dan ia tidak memperkatakan (sesuatu yang berhubung dengan agama Islam) menurut kemahuannya dan pendapatnya sendiri.  Segala yang diperkatakannya itu (sama ada al-Quran atau hadis) tidak lain hanyalah wahyu yang diwahyukan kepadanya.” (Surah an-Najm, ayat 2-4)
           
Bagi yang meraguinya, bersandarkan kepada bahawa banyak perkara yang diperkatakan itu dianggap perkara yang asing pada masa itu, dan tambahan pula dengan keadaan baginda yang buta huruf serta situasi semasa yang tidak ada kemudahan alatan untuk mengkaji mengenainya.

Memandangkan Rasulullah SAW tidak bercakap sesuka hati, melainkan itu adalah wahyu, maka tidak pelik jika perkara yang diperkatakan adalah sesuatu yang dianggap pengetahuan atau ilmu yang dianggap pelik, tidak diketahui atau memerlukan kajian pakar untuk mengetahuinya, diperkatakan oleh baginda.

Kewujudan Penyakit Berjangkit

Di antara hadis yang boleh dikaitkan dengan sains ialah berkaitan kewujudan penyakit berjangkit.  Daripada Abu Hurairah berkata: Rasulullah bersabda: “Tidak ada penyakit berjangkit, tiada sialan, tiada jelamaan roh manusia yang keluar dari keburunya dan tiad kecelakaan pada bulanSafar dan larilah kamu daripada orang yang berpanyakit kusta sepertimana kamu lari daripada singa.” (Hadis riwayat Bukhari).

Suruhan agar lari daripada orang berpenyakit kusta adalah kerana penyakit itu mudah berjangkit kepada orang lain jika berhampiran dengan.  Ini terbukti apabila kajian sains perubatan mendapat penyakit kusta adalah ada penyakit paling mudah berjangkit melalui sentuhan, perkongsian peralatan dan tinggal bersama. 

Oleh sebab itu, dalam dunia perubatan moden, cara paling berkesan untuk merawat pesakit kusta ialah dengan menempat mereka di satu pusat rawatan khas.  Di negara kita, satu ketika dulu terkenal Pusat Rawatan Kusta di Sungai Buluh yang menampatkan pesakit kusta.  Mereka menjalani rawatan yang agak lama untuk sembuh dan itupun ada kesan kecacatan berkekalan yang dialami. 

Jelas sekali bahawa apa yang diperkatakan oleh Rasulullah SAW adalah perkara yang benar dan diakui melalui perubatan moden hari ini. Jika pada zaman moden, penyakit kusta sukar diubati dan ada kesan berkekalan, apa lagi pada zaman dulu.  Maka adalah wajar jika Rasulullah SAW mengaitkan penyakit itu satu yang amat berbahaya hingga perlu lari seperti takutkan singa.   

Cara Pencegahan Penyakit.

Satu lagi hadis berkaitan sains adalah berkaitan dengan kaedah pencegahan penyebaran penyakit.  Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Jika kamu dengar berita sesuatu wabak taun berlaku di sesuatu tempat, maka janganlah kamu memasuki tempat itu dan jika ia sudah berlaku di tempat kamu maka jangalah kamu keluar daripadanya.” (Hadis riwayat Bukhari)

Maksud hadis itu jelas menekankan kepada aspek pencegahan kawalan penyakit daripada merebak.  Penyakit taun memang dikenali antara penyakit yang mudah merebak melalui penyebaran kuman e-colai yang tersebar melalui najis pesakit serta lelahan dari badan. 

Penyakit ini sukar dikawal dan boleh membawa maut dalam masa beberapa hari kepada pesakitnya jika tidak dirawat segera.  Untuk mengelak dari penyakit ini tersebar ialah dengan menahan pesakitnya agar tidak bergerak dari satu tempat ke tempat lain yang akan membawa bersama kuman tersebut.  Begitu juga, orang yang tidak dijangkiti berjangkit dilarang berhubungan atau berada bersama dengan pesakit. Orang yang tinggal bersama pesakit biarpun belum disahkan dijangkiti turut dinasihatkan tidak keluar ke tempat lain kerana dikhuatiri mereka sebenarnya telah dijangkiti tanpa ada kesan awal dapat dikesan.

Jelas sekali, apa yang disabdakan oleh Rasulullah SAW adalah kaedah tepat bagaimana hendak mengawal penyakit daripada merebak.  Kemasukan individu yang mengidap penyakit ke sesuatu tempat menjadi punca kepada penyebaran penyakit. Negara kita mengalami masalah penyebaran penyakit terutama oleh pendatang asing dari luar negara, khususnya PATI yang menyebarkan penyakit tertentu.  Begitu juga kerajaan melarang rakyat kita ke luar negara jika di situ ada masalah penyebaran penyakit, seperti penyakit berkaitan unta yang melanda di negara Timur Tengah baru-baru ini sehingga banyak visa menunaikan umrah tidak dikeluarkan oleh pihak berkuasa Arab Saudi.

Hadis Berkaitan Sains Pemakanan.

Tidak terkecuali hadis Rasulullah SAW berkaitan dengan sains pemakanan.  Sekarang ini terkenal istilah pemakan sunnah, yakni berberapa makanan yang dinyatkan dalam hadis mengenai kebaikan atau khasiatnya.  Antara hadis itu ialah berkaitan kelebihan memakan habbatussauda.  Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Dalam habbatussauda terdapat ubat dari segala penyakit kecuali mati.” (Hadis riwayat Muslim).

Kenyataan dalam hadis itu jelas memperkatakan kehebatan atau kebaikan menggunakan habbatussauda untuk tujuan perawatan penyakit tertentu.  Kajian sains pemakanan moden hari ini jelas telah menemui pelbagai khasiatnya, bukan saja untuk merawat penyakit, tetapi juga sebagai agen untuk menghalang sesuatu penyakit daripada terkena pada seseorang.  Bahkan, khasiatnya juga baik melancarkan fungsi oragan badan.  
           
Kebaikan Berbekam

Satu lagi hadis Nabi SAW berkaitan sains yang ternyata tepat ialah amalan berbekam.  Di dalam kitab At-TibbunNabawiy oleh Imam Ibnu Qayyum Al-Jauziyah ada menukilkan satu hadis Nabi SAW yang bermaksud: "Sebaik-baik pengubatan yang kamu gunakan adalah dengan berbekam" (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Perbuatan berbekam ialah mengeluarkan darah kotor daripada badan seseorang dengan cara membedah sedikit pada kepala atau belakang badan dan menghisap darah kotor dengan tanduk atau cawan panas yang ditelungkupkan pada tempat yang telah dibedah itu.

Fungsi bekam yang utama adalah mengeluarkan darah yang rosak yakni sel-sel yang telah mati, bertoksid, berasid, berlemak dan kandungan-kandungan sisa buangan yang tidak berguna dari pembuluh darah.  Darah bertoksid jika tidak dibuang akan memberi kesan buruk kepada badan serta tahap kesihatan. 

Hari ini berbekam menjadi amalan alternatif kepada mereka yang ingin merawat penyakit dan mendapat tahap kesihatan yang baik.  Berbekam juga menggunakan kaedah rawatan lintah untuk menyerap darah yang kotor. 

Bagaimanapun cara membuang darah kotor yang dilakukan, apa yang jelas hadis Nabi SAW  berkaitan berbekam adalah satu perkara yang tepat mendatangkan kebaikan untuk dilakukan.

Berdasarkan kepada bukti dan dalil yang telah dikemukanan, adalah jelas bahawa hadis Rasulullah SAW tidak menyalahi kajian sains.

Contoh Hadis Berorentasikan Sains Yang Telah Dikupas Oleh Ulama Terdahulu.

Apa yang diperkatakan oleh Rasulullah SAW memang diyakini kebenarannya oleh orang Islam.  Namun, dalam usaha untuk mendapat butiran jelas mengenai keberannya dan sebagai satu bukti kepada orang ramai, maka para ilmuan Islam akan membuat kajian dan kupusan mengenai sesuatu perkara itu. Ini dapat menyakinkan lagi ketepatan hadis atau untuk mendapat lebih manfaat mengenainya.

Khasiat Habbatussauda.

Contoh kajian atau kupasan mengenai hadis Rasulullah SAW  oleh ulama silam berkaitan sains ialah kajian mengenai khasiat habbatussauda.  Dalam kitab syarah hadis karangan Ibn Hajar al-Asqalani telah menjelaskan khasiat habbatussauda.  Dalam kijian tersebut dijelaskan mengenai khasiat habbatussauda yang antara lain dapatr mengubati selsema, mengubati penyakit batu karang dan melancarkan perjalanan haid.  Selain itu, ia jua dapat mengubat penyakit demam kuning, melegakan sakit kepala serta melegakan penyakit gigi. 
           
Selain Ibn Hajar, terdapat banyak lagi ulama yang memperkatakan mengenai habbatussauda seperti Iman an-Nawawi dan Al-Qadi.      

Kajian oleh tokoh perubatan terkemuka Ibnu Sina & Inbu Qayyum Al Jawziyyah dalam bukunya “U Medicine of The Prophet” terutamanya penyakit-penyakit yang melibatkan lelah (asthma), sistem pernafasan, sistem saraf, pembiakan, penghadaman dan merawat organ dalam badan serta mengatasi 50 jenis penyakit.

Kebaikan Berpuasa.

Satu lagi hadis berkaitan sains yang kerap dirujuk dan disahkan kebenarannya ialah mengenai fungsi berpuasa untuk kesihatan. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Berpuasalah agar kamu sihat.” (Hadis riwayat Tabrani)

Dalam hari ini, seorang pakar perubatan Arab bernama Al Harith Ibnu Kaladah (634M) pernah mengungkapkan, ‘perut merupakan sarang kepada penyakit, menahan diri itu adalah ubat kepada segala penyakit.' Justeru, puasa mendidik kita mengawal diri daripada mengambil makanan secara berlebihan kerana sikap itu akan mengundang masalah kepada kesihatan. Berpuasa mampu memberikan manfaat kesihatan sekiranya kita menjaga dan mengawal apa yang ingin dimasukkan ke dalam mulut.

Berkata Harith Ibn Kaladah: “Menghindar diri daripada makanan adalah, ubat.”
Ibn Qayyem al-Jawze (meninggal 751 Hijrah) pula berkata: “Puasa itu adalah ubat yang terbaik bagi memulihkan orang sakit disebabkan berlebihan makanan.” Menurutnya, binatang mengikut tabiinya jika sakit atau dalam kecederaan, berpuasa seperti anjing dan kucing berbuat demikian apabila sakit, cedera atau dalam kecemasan dan ketegangan.

Jelas sekali, puasa bukan mendatangkan masalah kesihatan seperti yang diperkatakan oleh sesetengah pihak, bahkan menjadi pengubat kepada banyak penyakit.  Mereka yang ingi sihat hendak berpuasa kerana manfaatnya amat besar sekali.  Istilah diet yang digunakan oleh masyarakat sekarang adalah merujuk kepada menahan diri daripada makan berlebihan atau memakan atau tidak makanan tertentu untuk tujuan kesihatan.

Khasiat Kurma.

Satu lagi hadis berkaitan sains yang dikaitkan dengan pemakanan ialah mengenai khasiat kurma. Hadis riwayat Ahmad yang bermaksud: "Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terpadat kurma, maka Baginda Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air.

Dari Ibnu Qayyim dalam Tib An Nabawi, Nabi S.A.W. berkata: "Kurma dapat menguatkan perut, hati, ingatan, untuk mengembangkan pembangunan badan, menyembuhkan penyakit dan bertindak sebagai makanan dan minuman."
           
Wanita Mengeluarkan Mani

Hadis mengenai wanita juga mengeluarkan air mani ketika kemuncak syahwat.   Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:“Sesungguhnya air mani lelaki adalah putih lagi pekat, manakala aiar mani wanita adalah kekuningan lagi cair” (Muslim). 

Hadis ini menjelaskan wanita mengeluarkan air mani seperti kaum lelaki ketika syahwat mereka memuncak.
           
Para ulama dalam membincangkan perkara ini lebih kepada soal berkaitan bersuci.  Ulama silam tidak mengkaji perkara ini kerana dalam dunia sains moden pun ia hanya berjaya ditemui dalam tempoh beberapa dekad dulu.  Ia boleh dikatakan antara perkara misteri berkaitan manusia yang baru ditermui oleh pakar moden sedangkan ia telah perkatakan oleh Rasulullah SAW kira-kira 1400 tahun lalu.  Penjelasan akan diberikan dalam bahagian kajian sains semasa.

Kajian Sains Semasa Membuktikan Kebenaran Hadis

Seperti telah dijelaskan, hadis Rasulullah SAW adalah benar, biarpun ia berkaitan dengan hal sains.  Kebenarannya telah dikaji oleh sarjana Islam terdahulu.  Paling menarik ialah apabila kajian itu diteruskan oleh pakar pada zaman moden menggunakan peralatan khusus serta kajian berterusan melibatkan banyak pakar dalam perkara yang sama.

Kajian Terkini Habatussauda

Kajian perubatan moden yang di lakukan oleh Dr Peter Schleicher, seorang pakar di dalam bidang Imunologi di Munich mendapati bahawa minyak yang terdapat pada habbatussauda boleh digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit.   Menurut kajian di Munich Institut bagi kajian Newer Therapeutic Methods mendapati habbatussuada mengandungi lebih dari 100 bahan aktif yang dianggap sebagai bahan yang mempromosikan kesihatan (health promoting subtances). Ia sangat berguna untuk rawatan kulit, kulat intestine, bronchitis, kekerapan selsema, sakit kepala juga bersifat anti radang. Sangat berkesan merawat penyakit alahan dan asthma.

The Journal of American Scientist melaporkan habbatuss sauda bermanfaat untuk banyak penyakit kerana ia mengandungi antihistamine (pencegah alahan), antioxidant (pencegah kerosakan sel), antibiotic (pembunuh kuman), antimycotic (antikult) dan bancho-dilating effect (pengembang) saluran pernafasan.

Dr. Micheal Tierra, penulis buku “Planetary Herbalogy” mendapati habbatussauda mengandungi betasitosterol iaitu bahan untuk anti kanser yang berkesan.   

Kamus kedoktoran “Larousse” menjelaskan bahawa habbatussauda berfungsi untuk mengeluarkan angin dari perut, menambahkan ghairah seks, dan melancarkan darah haid.         

Habbatussauda sekarang sedang dilihat oleh banyak ahli onkologi sebagai ubat herba yang serius untuk membantu dalam rawatan kanser. US Food and Drug Administration (FDA) telah memberikan 2 paten yang melibatkan minyak habbatusauda untuk mengubati kanser, mencegah kesan sampingan akibat chemotherapy, dan untuk meningkatkan fungsi sistem pertahanan badan. Pada tahun 1991, Amala Cancer Research Centre, Kerala, India telah menjalankan kajian yang membuktikan minyak habbatussauda berguna dan effektif sebagai agen chemotherapeutic. Dalam kajian lain, didapati bahawa pengambilan minyak Nigella Sativa mengurangkan kesan sampingan beracun yang disebabkan oleh beberapa ubat kemoterapi yang lain seperti cisplatin dan doxorubicin.

Pada tahun 2003 di Jackson State University, USA, doktor-doktor telah mengkaji habbatussauda dan keberkesanannya sebagai agen anti-cancer. Mereka mendedahkan sel kanser payudara kepada ekstrak habbatusauda. Hasilnya, sel kanser payudara telah di nyahaktifkan dan doktor-doktor di disitu merumuskan bahawa habbatussauda  sesuai digunakan dalam pencegahan dan rawatan kanser payu dara.

Pada tahun yang sama, doktor-doktor di Osaka City University Medical School di Jepun mengkaji penggunaan habbatussauda untuk rawatan kanser usus besar. Pengajian mereka menunjukkan bahawa minyak habbatussauda dapat menghambat pertumbuhan kanser pada tahap postinitiation. Pada tahun 2004 di Universiti Amerika di Beirut, Lubnan, thymoquinone yang dihasilkan dari habbatussauda telah diselidiki untuk mengkaji kemampuannya dalam melawan sel-sel kanser usus. Penelitian mereka membuktikan bahawa thymoquinone mempunyai potensi yang tinggi sebagai agen untuk rawatan kanser usus besar.

Bukti saintifik mencadangkan bahawa minyak habbatussauda sangat efektif dalam mengurangkan paras homocysteine. Pembuktian melalui kajian yang dilakukan ke atas binatang menunjukkan bahawa homocysteine menyebabkan kesan oxidant secara langsung ke saluran darah, mengurangkan kesan vasodilation dan anti-coagulation nitrus oksida, dan meningkatkan oxidative stress. Minyak habbatussauda  memberi alternatif untuk mengurangkan homocysteine kepada mereka yang tidak memberi respon terhadap asid folik, vitamin B12 atau B

Kajian Terkini Kebaikan Berpuasa

Berpuasa hanya sehari setiap bulan didapati berupaya menurunkan risiko arteri jantung tersumbat sebanyak 40 peratus. Ini berdasarkan sebuah kajian yang dijalankan penyelidik dari Intermountain Medical Center dan University of Utah diketuai oleh Benjamin D Home, PhD.       

Hasil kajian dilaporkan dalam American Journal of Cardiology (2008). Penyelidik berkata bagaimana puasa membantu kesihatan jantung tidak diketahui dengan jelas. Mereka mengandaikan ia mempunyai kaitan dengan tidak mengambil makanan ketika berpuasa.

Dr Norman Mohd Norawi, Pengamal Perubatan Am, Pengkhususan Aestetik, Antipenuaan dan Perubatan Regenaratif, menjelaskan pada tahun 1994, persidangan antarabangsa kali pertama untuk kesihatan dan Ramadan diadakan di Casablanca, Maghribi, yang membabitkan pembentangan 50 kertas kajian oleh pakar dari seluruh dunia mengenai kelebihan berpuasa kepada kesihatan.
           
Pelbagai kajian membuktikan bahawa berpuasa amat baik untuk kesihatan dan kesejahteraan tubuh manusia selain tiada satu pun kajian menunjukkan kesan buruk berpuasa kepada kesihatan.

Kajian Terkini Khasiat Kurma

Kurma sarat dengan serat yang tinggi, gula semulajadi, vitamin (A, B-Kompleks, dan lain-lain) , asid amino dan mineral (kalium, kalsium, magnesium, dan lain-lain) yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan dan prestasi puncak kedua-dua minda serta badan.

Mengikut kajian Dr.Mahmud Nazim Al-Nasimy dalam buku Tempoh mengandung dari segi perubatan, fiqhiyah dan perundangan, hasil kajiannya menunjukkan jus kurma dapat menolong mencengkam rahim sewaktu proses kelahiran, memperkukuhkan lagi urat-urat rahim pada bulan-bulan terakhir kehamilan dan membantu memudahkan proses kelahiran bayi. Jus kurma juga dapat mengurangkan tumpah darah, menguatkan organ rahim serta berkesan meredakan tekanan darah tinggi.

Kajian Profesor Madya Aisyah Mohd Zain Pensyarah Fakulti Sains dan Bioteknologi Universiti Putra Malaysia,menunjukkan bahawa jus kurma membantu mencegah daripada sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, lesu dan barah usus besar, merangsangkan selera makan, menguatkan ingatan dan melawaskan. Disamping menambahkan tenaga seksual,kurma juga boleh digunakan sebagai pencuci mulut.

Mengikut hasil kajian Ahli Sains Mesir telah terbukti khasiat kurma dalam membantu memanaskan badan, mencergaskan otak dan tubuh badan serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga membantu melicinkan perjalanan darah dan menghindari dari penyakit barah, merawat buah pinggang dan mencuci hati, dan membantu mengurangkan pengaliran darah semasa kelahiran.

Manakala sudut sains pula mengatakan, kandungan protein di dalam kurma adalah lebih kurang 2.5%, serat 8.0% manakala kandungan gulanya pula adalah sangat tinggi, yakni sehingga 63%, majoritinya adalah glukosa. Lemak yang terkandung di dalamnya pula adalah sangat sedikit iaitu sekitar 0.4% sahaja. Kurma juga terkenal dalam dunia perubatan tradisional memandangkan ia juga kaya denga zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, vitamin A, C dan niasin.

Pengambilan kurma sebanyak 65 gram atau lima biji sehari akan membekalkan 40mg kalium yang boleh mengurangkan 40% risiko serangan penyakit strok . Menurut pakar penyakit darah tinggi, Dr Louis Tobian dari Universiti Minnesota, Amerika Syarikat kandungan kalium ini membantu menurunkan tekanan darah dan membekalkan tenaga untuk mencegah strok secara langsung.

Kajian Terkini Wanita Mengeluarkan Mani

Pandangan yang mengatakan wanita mengeluarkan cecarir seperti air mani lelaki adalah suatu pandangan yang asing di dalam dunia perubatan moden suatu ketika dulu.  Sejak tahun 1920 an, tokoh-tokoh perubatan menolak fenomena yang dikenali pancutanair mani wanita.  Sekiranya ada pun pancutan cecair oleh waita, ia dianggap pancutan air kencing yang keluar secara tidak terkawal semasa syahwat.

Ada beberapa orang tokoh dalam bidang ilmu seksologi moden,  Alfred Kinsey, Masters dan Johnson yang menolak pandangan wanita mengeluarkan cecair seperti air mani lelaki.  Mereka mengatakan, pandangan ini walaupun tersebar secara meluas adalah salah.  Justeru, pakar perubatan menganggap fenonema ini sebagai suatu penyakit.

Bagaimanapun, ternyata hadis nabi lagi tepat apabila terdapat pakar lain yang membuktikan bahawa wanita juga mengeluarkan air mani. Pada tahun 1950, pakar ibu mengandung dan sakit puan dari Jerman, Ernst Grafenberg mendapati ada cecair yang memancut keluar dari saluran kencing sesetengah wanita semasa syahwat memauncak.  Cecair itu jernih dan tidak sama dengan air mazi.  Ujian juga mendapati cecair itu juga tidak sama dengan air kencing manusia.  Pada awal tahun 80an beberapa kajian tambahan dilakukan dan kesemuanya mengukuhkan lagi pendapat wanita mempunyai sejenis alat yang seumpama prostat yang berfungsi mengeluarkan cecair seperti prostat lelaki. 

Dalam sebuah artikel tulisan Milan Zaviacic (PHD) dan rakan-rakannya dari Universiti Comenius di Bratislava yang diterbitkan oleh majalah Journal of Sex Research, dilaporkan satu kajian melibatkan 27 orang wanita yang sudah dilakukan dan didapati sepuluh orang daripada mereka mengalami pancutan cecari sperti air mani. 

Artikel bertajuk Female Ejaculation: Perceived Origins, the Grafenberg Spot/Area and Sexual Responsiveneness pula menyebut berkenaan kajian yang dilakukan ke atas 2350 wanita, 40 operatus daripada mereka didapati mengalami pancutan cecair seperti air mani lelaki.

Yang terkini adalah kajian yang dilakukan oleh Dr Gary Schubach seorang pakar dalam bidang ilmu seksologi manusia merangkap seorang profesor madya di Institute fo Advance Study og Human Sexuality di San Franscisco, juga menjadi pensyarah jemputan di Universiti California State.  Beliau merumuskan wanita semasa memuncak nafsunya, memang boleh mengelurkan cecair seperti air mani lelaki yang terbit dari bahagian pundi kencing dan seluran luar kecing.

Prof Ed Belzer dari Universiti Dalhaousie mengesahkan cecair wanita ini bukan air kencing kerana ia mengandungi acid phosphatase seperti yang terdapat di dalam air mani lelaki.

Alice Khn Ladas di dalam bukunya The G Spot and Other Recent Discoveries About Human Sexuality terbitan 1982 mengatakan air mani wanita berbeza dengan air mani lelaki pada kerana ia tidak mengandungi seperma.


No comments:

Post a Comment