Umat Islam perlu mengelak daripada minuman
atau makanan yang beralkohol. Para ulama mengambil ketetapan mengatakan arak
yang diharamkan tidak kira bagaimana ia dibuat atau dihasilkan.
Ini bertepatan dengan hadis
Rasulullah SAW yang bermaksud: “Setiap yang memabukkan itu adalah haram.”
(Hadis riwayat Muslim)
Unsur beralkohol biasa digunakan
sebagai bumbu (rempah ratus) masakan. Jenis bahan ini banyak digunakan dalam
campuran masakan Barat daripada masakan oriental seperti Cina, Jepun dan Korea.
Penggunaan minuman beralkohol dalam
kuih bertujuan memberikan rasa dan aroma tertentu. Penggunaan minuman
beralkohol sebagai campuran makanan dan minuman cukup luas dalam pelbagai
bentuk yang sering tidak disedari oleh pengguna.
Menurut peraturan syarak, semua
bahan yang memabukkan adalah haram biarpun dalam jumlah yang sedikit. Hukum itu
memberi satu gambaran bahawa apa saja mendatangkan keburukan mesti
dijauhi. Arak bukan saja memabukkan,
malah boleh menyebabkan kematian.
Minuman beralkohol diproses dengan
cara pemeraman dari bahan yang mengandungi pati atau gula yang tinggi. Bahan itu
hukumnya asalnya boleh dimakan, tetapi setelah melalui pemeraman pada tahap
tertentu, maka ia bertukar menjadi haram.
Antara bahan yang diperam untuk
menghasilkan minuman beralkohol ialah bijian seperti jagung, beras, gandum, dan
barli, ubi seperti kentang dan ubi kayu, buah-buahan seperti anggur, epal juga
tanaman seperti kelapa, nipah, gula tebu daripada gula bit serta molases.
Jenis minuman beralkohol ialah wain
dan brandi yang dibuat dari buah anggur. Dari jus epal dapat dibuat minuman
cider. Penggunaan istilah cider berbeza-beza mengikut negara. Jadi, kita perlu
berhati-hati sama ada ia termasuk dalam istilah beralkohol atau tidak.
Di Amerika dan Kanada, cider atau
sweet cider adalah istilah untuk jus epal yang tidak difermentasikan yang tidak
termasuk dikategorikan arak. Sedangkan jus epal yang difermetasikan disebut
hard cider.
Di United Kingdom istilah cider
selalu digunakan untuk minuman beralkohol. Tetapi di Australia, istilah cider
digunakan untuk produk beralkohol. Hasil cider yang melalui proses seterusnya
bertukar menjadi cuka dan halal dimakan.
Arak (bir) secara umum dibuat
daripada barli. Tetapi dapat juga dibuat daripada campuran pelbagai jenis
biji-bijian. Minuman beralkohol yang dibuat daripada campuran beberapa jenis
bijian dikenali dengan nama wiski. Jenis wiski seperti scoth, rye dan bourbon
digunakan dengan tambahan bijian adalah barli dan kadang-kala oat.
Proses pemeraman (mengikut kaedah
tertentu) akan menghasilkan produk berbeza-beza. Nira (kelapa, nipah dan
sebagainya) yang dbiarkan beberapa lama akan bertukar masam (tuak) yang boleh
memabukkan. Pada peringkat itu ia haram diminum. Bagaimana, setelah melalui
pemeraman seterusnya, ia akan bertukar menjadi cuka pula yang halal dimakam
atau digunakan.
Lamanya proses fermantasi
(pemeraman) bergantung kepada bahan dan jenis produk dihasilkan. Proses
pemeraman singkat berlaku sekitar satu dua minggu dapat menghasilkan produk
dengan kandungan etanol 3-8 peratus, contohnya seperti arak.
Bagi pembuatan wain mengalami proses
pemeraman lebih panjang hingga mencapai waktu berbulan-bulan atau juga
bertahun-tahun lamanya dengan kandungan etanol sekitar 7-18 peratus.
Kandungan etanol yang dihasilkan
dalam pemeraman minuman beralkohol biasanya berkisar sekitar 18 peratus kerana
pada umumnya khamar tidak dapat hidup pada lingkungan dengan kandungan etanol
di atas 18 peratus.
Dengan mengenali jenis minuman
beralkohol seperti di atas itu, diharapkan pengguna Muslim menghindari atau
mengelakkan diri daripada menggunanya kerana ia jelas ditegah syarak.
Kajian ilmiah sama ada dari segi
sains perubatan, psikologi dan kemasyarakatan menunjukkan banyak bahaya arak.
Jadi, tidak ada alasan peminat arak hendak berhujah mengatakan arak mempunyai
banyak kebaikan.
Sebab itu perbuatan meminum arak
bukan sahaja diharamkan di dalam Islam, bahkan menjadi perbuatan yang dianggap
tidak bermoral dan dijauhi oleh penganut setia agama lain.
Individu yang berfikiran rasional
sekali-kali tidak akan mengamalkan mengambil arak biarpun pegangan agama mereka
tidak mengharamkan. Perhatikan di kalangan orang yang berjaya di mana didapati
mereka bebas arak.
Keburukan yang lahir disebabkan
meminum arak ada yang bersifat sementara dan untuk tempoh yang lama ia memberi
kesan buruk kepada kesihatan. Pengaruh arak meyebabkan fikiran tidak berfungsi
dengan baik sehinggalah pengaruh arak atau alkohol hilang dari badan.
Ketika otak dipengaruhi arak,
individu yang berkenaan berkedudukan lebih hina daripada haiwan, kerana mereka
tidak lagi kenal diri sendiri dan tidak mampu mengawal fungsi badan sehingga
berjalan pun tidak mampu dilakukan dengan betul.
Banyak kes pergaduhan yang tidak
dapat dikawal oleh kewarasan fikiran biarpun perkara kecil berpunca pengaruh
arak. Banyak kerugian harta benda dan ada kes sehinggga menyebabkan kematian
disebabkan pergaduhan yang berlaku itu.
Begitu juga, pemandu yang di bawah
pengaruh arak banyak yang terlibat dengan kemalangan jalan raya. Minda mereka
tidak dapat berfungsi dengan sempurna, melakukan perbuatan yang membahayakan
keselamatan diri sendiri dan pengguna jalan raya lain.
Banyak penagih arak akan berdepan
dengan barah usus, selain yang berkaitan dengan darah dan penyakit lumpuh. Penyakit
paling ketara dihadapi penagih arak adalah yang berkaitan dengan otak seperti
barah otak, kurang daya ingatan dan daya pemikiran yang lemah.
Khalifah
Usman Affan pernah berkata: “Jauhkan diri kamu daripada khamar (benda yang
memabukkan), sesungguhnya khamar itu ibu segala kerosakan.”
Jauhi amalan meminum arak yang
diharamkan dalam Islam. Setiap sesuatu
yang diharamkan Allah pastinya bersifat membinasakan. Siapakah yang lebih
mengetahui mengenai keperluan manusia, selain Allah yang menciptakan manusia
dan seluruh alam ini.
Jadi, patuhilah perintah Allah yang
mengharamkan arak. Perbuatan meminum arak menyebabkan peminumnya diharamkan
memasuki syurga.
Hadis Rasulullah yang bermaksud:
“Tiga orang tidak masuk syurga (iaitu) penagih arak, orang yang membenarkan
sihir dan orang yang memutuskan persaudaraan.” (Hadis riwayat Ahmad dan
Hibban).
Langkah untuk mengelak diri terjebak
arak ialah jangan sekali-kali mencubanya dan menjauhkan diri daripada
tempat-tempat yang menghidangkan arak. Banyak individu yang terpengaruh dengan
arak disebabkan sentiasa menghadirkan diri di tempat yang terhidang minuman
arak dan bergaul dengan kaki arak.
Mula-mula mungkin mencuba untuk
mengetahui kesannya atau terpengaruh dengan ajakan kawan. Sedangkan, itulah sebenarnya perangkap awal
yang sukar untuk melepaskan diri. Biarpun diketahui rasa arak tidak sedap (bagi
mereka yang pertama kali), tetapi setelah ia mula mengalir ke segenap urat nadi
dan mula mempengaruhi fikiran, rasa yang tidak sedap bertukar sebaliknya.
No comments:
Post a Comment