Sunday, 21 October 2018

SEMUA JENIS ARAK HARAM

Umat Islam perlu mengelak daripada minuman atau makanan yang beralkohol. Para ulama mengambil ketetapan mengatakan arak yang diharamkan tidak kira bagaimana ia dibuat atau dihasilkan. 

Ini bertepatan dengan hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Setiap yang memabukkan itu adalah haram.” (Hadis riwayat Muslim)

Unsur beralkohol biasa digunakan sebagai bumbu (rempah ratus) masakan. Jenis bahan ini banyak digunakan dalam campuran masakan Barat daripada masakan oriental seperti Cina, Jepun dan Korea.

Penggunaan minuman beralkohol dalam kuih bertujuan memberikan rasa dan aroma tertentu. Penggunaan minuman beralkohol sebagai campuran makanan dan minuman cukup luas dalam pelbagai bentuk yang sering tidak disedari oleh pengguna.

Menurut peraturan syarak, semua bahan yang memabukkan adalah haram biarpun dalam jumlah yang sedikit. Hukum itu memberi satu gambaran bahawa apa saja mendatangkan keburukan mesti dijauhi.  Arak bukan saja memabukkan, malah boleh menyebabkan kematian.

Minuman beralkohol diproses dengan cara pemeraman dari bahan yang mengandungi pati atau gula yang tinggi. Bahan itu hukumnya asalnya boleh dimakan, tetapi setelah melalui pemeraman pada tahap tertentu, maka ia bertukar menjadi haram. 

Antara bahan yang diperam untuk menghasilkan minuman beralkohol ialah bijian seperti jagung, beras, gandum, dan barli, ubi seperti kentang dan ubi kayu, buah-buahan seperti anggur, epal juga tanaman seperti kelapa, nipah, gula tebu daripada gula bit serta molases.

Jenis minuman beralkohol ialah wain dan brandi yang dibuat dari buah anggur. Dari jus epal dapat dibuat minuman cider. Penggunaan istilah cider berbeza-beza mengikut negara. Jadi, kita perlu berhati-hati sama ada ia termasuk dalam istilah beralkohol atau tidak.

Di Amerika dan Kanada, cider atau sweet cider adalah istilah untuk jus epal yang tidak difermentasikan yang tidak termasuk dikategorikan arak. Sedangkan jus epal yang difermetasikan disebut hard cider.

Di United Kingdom istilah cider selalu digunakan untuk minuman beralkohol. Tetapi di Australia, istilah cider digunakan untuk produk beralkohol. Hasil cider yang melalui proses seterusnya bertukar menjadi cuka dan halal dimakan.

Arak (bir) secara umum dibuat daripada barli. Tetapi dapat juga dibuat daripada campuran pelbagai jenis biji-bijian. Minuman beralkohol yang dibuat daripada campuran beberapa jenis bijian dikenali dengan nama wiski. Jenis wiski seperti scoth, rye dan bourbon digunakan dengan tambahan bijian adalah barli dan kadang-kala oat.

Proses pemeraman (mengikut kaedah tertentu) akan menghasilkan produk berbeza-beza. Nira (kelapa, nipah dan sebagainya) yang dbiarkan beberapa lama akan bertukar masam (tuak) yang boleh memabukkan. Pada peringkat itu ia haram diminum. Bagaimana, setelah melalui pemeraman seterusnya, ia akan bertukar menjadi cuka pula yang halal dimakam atau digunakan.

Lamanya proses fermantasi (pemeraman) bergantung kepada bahan dan jenis produk dihasilkan. Proses pemeraman singkat berlaku sekitar satu dua minggu dapat menghasilkan produk dengan kandungan etanol 3-8 peratus, contohnya seperti arak.

Bagi pembuatan wain mengalami proses pemeraman lebih panjang hingga mencapai waktu berbulan-bulan atau juga bertahun-tahun lamanya dengan kandungan etanol sekitar 7-18 peratus.

Kandungan etanol yang dihasilkan dalam pemeraman minuman beralkohol biasanya berkisar sekitar 18 peratus kerana pada umumnya khamar tidak dapat hidup pada lingkungan dengan kandungan etanol di atas 18 peratus.

Dengan mengenali jenis minuman beralkohol seperti di atas itu, diharapkan pengguna Muslim menghindari atau mengelakkan diri daripada menggunanya kerana ia jelas ditegah syarak.

Baca juga:

No comments:

Post a Comment