Friday, 9 August 2019

KEREPEK BIJI DURIAN

Kerepek biji durian? Ya, biji durian memang boleh dibuat kerepek. Rasanya sedap, tetapi tidak perlulah hendak dibandingkan dengan kerepek jenis lain. Jamin sedap. Itupun jika dibuat dengan betul.

Sebenarnya tidak payah pun. Yang penting rajin. Tidak perlu bahan lain yang berbagai. Apa yang penting kena ada biji durian. Tidak kisahlah nama durian apapun.

Ada dua cara penyediaan hendak membuat kerepek biji durian.

Pertama, biji durian perlu direbus dahulu. Kedua, tanpa perlu direbus dahulu. Cara pertama lebih sedap kerana isinya telah masak.

Sama ada direbus dahulu atau tidak, langkah seterusnya ialah membuat kulit biji durian.

Selepas kulit dibuang, biji durian itu disegat atau dipotong nipis.

Seterusnya digoreng. Gunakan minyak sederhana panas. Angkat apabila garing. Toskan dan sedia untuk dimakan.

Boleh dimakan sahaja atau dicicah apa-apa perisa yang disukai.

Selamat mencuba. Jangan bazirkan biji durian yang mahal itu. Ingat, ketika ditimbang, biji durian itu sudah dikira sebagai sebahagian daripada harga. Dahlah kulitnya dibuang begitu sahaja. Janganlah biji yang boleh dimanfatkan itu dibuang juga.

No comments:

Post a Comment